Alianza Editorial celebrarà els deu anys del redisseny de la col·lecció El libro de bolsillo amb el programa cultural 'El pecado de leer', unes trobades on hi participaran escriptors, traductors, periodistes i filòsofs entre febrer i març a l'Instituto Cervantes de Madrid i accessible en línia. Segons ha explicat la directora del segell, Valeria Ciompi, la col·lecció ha assolit els 1.300 títols, cosa que es commemorarà amb una celebració al voltant dels set pecats capitals com a pretext. En complir deu anys es van plantejar que era "oportú" tornar a posar en primera línia el contingut del seu catàleg, que "no ha perdut vigència", i que dona una pista de per a què serveixen els llibres.

Per a ella, reflexionar al voltant del pecat era posar de manifest que a partir d'una llista de llibres es pot parlar de "quasi tot". Ciompi ha remarcat que la programació, que és només el tret de sortida a altres activitats que se celebraran al llarg de l'any, tindrà com a seu l'Instituto Cervantes, però que s'hi podrà accedir en línia. De fet, la seva aspiració és que les activitats estiguin presents a tot arreu on "la llengua castellana es llegeix i es parla". D'altra banda, ha celebrat que les llibreries a Catalunya reobrin en cap de setmana.

Ha explicat que l'editorial, ja abans de la pandèmia, volia celebrar l'aniversari, i es va embarcar en l'aventura de "repensar" la col·lecció de butxaca sempre respectant la seva idea fundacional de reunir en clàssics contemporanis, clàssics antics, literatura, filosofia, història, humanitats, història, ciències socials i oci. Això sense menysprear la inclusió d'obres inèdites, i sempre acompanyada d'una "cura editorial".

L'editora ha defensat que publicar és tenir cura de tot el procés, sempre amb l'objectiu de connectar els lectors i els clàssics. De fet, la selecció de títols i trobades volen incitar al pecat, a la lectura i a la reflexió, però també al joc de llegir. "Amb el disseny també es convida a explorar altres significats del contingut", ha remarcat.

Intel·lectuals de diverses generacions

La comissaria de les trobades 'El pecado de leer', Giselle Etcheverry, ha destacat que els encontres evoquen els pecats capitals en un moment on és "molt patent" que aquests mostren les mancances humanes. Així, hi participaran filòsofs, periodistes i dramaturgs de diferents generacions com Fèlix de Azúa, Vicente Molina Foix, Sabina Urraca, Edurne Portela, Violeta Gil, Javier Montes i Mercedes Cebrián, en una trobada "intergeneracional" que alhora reflecteix l'esperit de la col·lecció.

Per a les trobades se'ls ha convidat a fer la seva pròpia biblioteca i el seu propi projecte de lectura i llibre de butxaca d'acord ambls pecats. A més, cadascun dels pecats, agrupats en les converses en funció del que comparteixen, té en el programa commemoratiu un llistat de deu títols de la col·lecció associats a cada pecat.

Un "mostrari de la cultura universal"

Per la seva banda, l'editor responsable de la col·lecció, Javier Setó, ha elogiat que El libro de bolsillo es va concebre des del principi per oferir al lector un mostrari pràcticament universal de la cultura i el pensament humà que fos "assequible i econòmica" i en un format "còmode i cuidat". Ha esmentat en el seu catàleg autors com Flaubert, Proust, Dostoievski, Hesse, Salinger, Plató, Homer, Aristòtil, Dante, Cervantes, Shakespeare, Kant, Schopenhauer, Descartes, Nietzsche, les germanes Brönté, Charles Dickens, Baudelaire, Edgar Allan Poe, Emilia Pardo Bazán, Kafka, Pessoa, Federico García Lorca, Cernuda, Ortega y Gasset i Lovecraft, entre altres.

Ha defensat que no és una col·lecció de butxaca construïda per "segones explotacions", sinó que incorpora constament novetats per a oferir els lectors "pràcticament tots els àmbits d'interès", amb una cronologia que va des de la més remota antiguitat amb el Guilgameix fins a clàssics moderns com Peter Handke i Yukio Mishima, i un abast espacial que va de la cultura occidental europea i anglosaxona fins a la cultura oriental. També inclou assumptes d'actualitat amb temes com la postveritat i l'arrogància de la ciència, ha destacat.

Pel que fa a l'efecte de la pandèmia a la col·lecció, Ciompi s'ha mostrat convençuda que hi haurà a la llarga obres sobre la importància dels llibres i la lectura en aquest context de crisi social, econòmica i sanitària, i ha insistit en el fet que en la col·lecció de butxaca "ja estava plantejat el diàleg amb la cultural universal i de primera línia d'actualitat". Per la seva banda, Setó ha pronosticat que en cinc o sis anys la pandèmia es veurà reflectida en el llibre de butxaca, tot i que ara és una sensació compartida que "ningú sap res" sobre l'epidèmia i que tothom dona "pals de cec". "No tindria sentit ara mateix publicar llibres sobre la pandèmia en llibres de butxaca", ha afegit.