El sector del llibre reivindica les llibreries com a "bé essencial" amb la publicació del llibre comestible: 'Bibliofàgia. Conte essencial'. L'obra, amb text de Màrius Serra i publicada per l'editorial Comanegra, és una protesta contra el que consideren que és una "situació de menysteniment i de desgavell" i s'ha presentat aquest dissabte a la tarda a la fàbrica Lehmann. L'acte ha comptat amb presidents dels gremis que formen la Cambra del Llibre i amb una gran representació de llibreters. El sector ha celebrat la reobertura de les llibreries, s'ha queixat de què hagin estat tancades quatre setmanes, ha exigit al Govern que la situació no es repeteixi i li ha reclamat que "se segueixin considerant un pilar cultural".

En declaracions als mitjans, l'escriptor Màrius Serra ha considerat que "provoca molta inseguretat que el discurs públic no es correspongui amb l'acció pública". "S'omplen la boca de cultura, donen premis, es posen medalles, es fan fotos al teu costat, però després si tu vas als pressupostos, veuràs quin percentatge es destina a la cultura", ha dit en al·lusió als polítics. "Per la boca poden dir que la consideren essencial, però amb els fets, molt essencial, si no arriba al 2% del seu pressupost, no la deuen considerar", ha reblat.

De 'Bibliofàgia. Conte essencial' només se n'han imprès 100 exemplars, està fet amb paper i tinta comestible, és dolç i sense gluten. El llibre costa 20 euros i només s'ha pogut recollir aquest dissabte a la tarda al pati de la Fàbrica Lehmann. Segons l'editorial Comanegra, aquest conte de Màrius Serra "és un elogi a la comunitat llibresca, des dels lectors voraços als llibreters militants", passant pels editors que es veuen obligats a fer coses tan estrafolàries com la publicació d'aquest llibre perquè no els "prenguin més el pèl".

A la presentació de 'Bibliofàgia' hi han assistit entre altres, el President de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, Martí Romaní del Gremi de Distribuïdors i Joan Nogué del Gremi d'Indústries gràfiques, Joan Sala d'Editors.cat. A més, ha comptat amb nombrosos editors, llibreters i persones vinculades al món del llibre.

El llibre acaba concloent que tots som lectors bibliòfags "perquè tots ens alimentem de paraules". "Fins i tot aquells governants que diuen que la cultura és essencial i després s'han d'empassar les seves paraules amb patates, oli, sal i vinagre", etziba Serra al final del conte.