La darrera pel·lícula de Tom Hanks, Noticias del gran mundo, s'estrenarà a Netflix aquest dimecres. Però els espectadors que preferien veure el cap de setmana aquesta gran producció en pantalla gran ho podien fer a Bages Centre. «Abans no projectàvem pel·lícules de les plataformes, però ara fem tot el que podem perquè vinguin els espectadors, i aquesta pel·lícula és una de les més vistes el cap de setmana», explica el gerent dels cinemes manresans, Jordi González. Els responsables s'hi negaven perquè veuen joc brut per part de Netflix, que penja per als seus usuaris les pel·lícules dues setmanes després de l'estrena a les sales de cinema.

Les pel·lícules, doncs, tenen menys rendibilitat a les sales, ja que no les poden exhibir tantes setmanes. A part, molts clients esperen poder veure el film des de la comoditat del sofà de casa. Ara, però, la situació ha canviat. González explica que, encara avui dia, les productores tenen més ingressos exhibint les pel·lícules a les sales de cinema que per qualsevol altra via.

Forta caiguda a tot el país

Les sales catalanes han perdut 15 milions d'espectadors en els darrers últims dotze mesos, incloent el gener del 2021, amb una caiguda del 85% respecte del mateix període de l'any anterior, segons dades del Gremi de Cinemes de Catalunya.

L'any 2019 les sales catalanes van rebre 18,9 milions d'espectadors i el 2020, 4,9, segons dades del gremi. La caiguda va ser del 73,6%. Si es comparen els darrers dotze mesos, incloent-hi tot el mes de gener del 2021, la caiguda arriba al 85%. Aquestes xifres coincideixen amb els tancaments temporals de les sales de cinema.

A Barcelona, el Grup Balañá ha tancat temporalment els Cinemes Aribau i els Gran Sarrià. Se suma a diverses cadenes que han anunciat tancaments temporals com Yelmo, Ocine i Cinesa. Per això, des de Bages Centre reivindiquen l'esforç que estan fent.