El lliurament del 21è Premi Joaquim Amat-Piniella, que s'havia de fer el proper 23 de febrer a l'Espai Plana de l'Om de Manresa, ha quedat posposat al dia 15 d'abril, a causa de les reestriccions establertes pel Procicat per la pandèmia.

El Premi Joaquim Amat-Piniella, promogut i organitzat per l'Ajuntament de Manresa i Òmnium Bages-Moianès, s'atorgarà a una de les tres novel·les finalistes d'enguany: Reis del món (Proa), de Sebastià Alzamora; Tots els camins (Proa) de Joan Francesc Mira; i Entre l'infern i la glòria (Edicions de 1984), d'Àlvar Valls. El que sí que es va poder celebrar, el passat 20 de gener, va ser la presentació de les obres amb dos dels tres autors, Valls i Alzamora i de Josep Lluch, editor de Mira, en un dels escassos actes culturals presencials de les darreres setmanes.

Aquest premi té l'objectiu de reconèixer una obra publicada que se centri o reflecteixi algun dels moviments socials contemporanis. Des de la dinovena edició, la dotació és de 2.000 euros per a l'obra guanyadora. El jurat d'enguany està format per Llorenç Capdevila (escriptor), Montserrat Caus (bibliotecària de la Biblioteca del Casino), Jordi Estrada (escriptor), Toni Mata (periodista de Regió7), Genís Sinca (escriptor i periodista) i Anna Vilajosana, periodista i presidenta d'Òmnium Bages-Moianès. La darrera guanyadora de l'Amat-Piniella va ser Marta Marín-Dòmine, escriptora i traductora del K. L. Reich a l'anglès, amb Fugir era el més bell que teníem (Club Editor).

El premi

Manresa va convocar l'any 2000 el primer premi de novel·la Joaquim Amat-Piniella, destinat a premiar novel·les històriques inèdites que reflectissin o se centressin en algun gran moviment social i contemporani. La baixa qualitat i quantitat d'exemplars presentats en algunes de les convocatòries, la retirada de l'editorial i, per tant, de la dotació i publicació de l'obra premiada va fer que a partir del 2006, per rellançar el guardó, el premi es reorientés i reconegués amb el guardó una obra ja publicada.