Prop d'un centenar de treballadors de la cultura s'han unit en un manifest per reclamar el proper Govern que sorgeixi de les eleccions catalanes del 14-F que la cultura sigui prioritària. El col·lectiu, encapçalat per Ivan Morales, Alícia Reyero i David Albet i batejat com a Cultura per Dret, està preocupat tant per la situació que pateix la cultura com per la "poca rellevància" que aquesta està prenent en aquesta campanya electoral. Davant d'això, han redactat un manifest que demana que la cultura estigui entre les seves prioritats. "Estem angoixats veient que en programes electorals és freqüent llegir que tothom recolza la cultura, però les darreres legislatures ens demostren que les promeses s'obliden l'endemà de les eleccions", lamenten.

Per als promotors del manifest, les forces de govern fan servir grans paraules, però les buiden de contingut. Tot i que la cultura ha estat declarada bé essencial, s'ha desprotegit "absolutament", i si bé el 2017 tothom prometia un 2% de pressupost cultural, encara no s'ha assolit l'1%. Per això demanen un govern que "posi la cultura al centre" i protegeixi de manera efectiva els treballadors del sector, molts dels quals porten sense treballar, i per tant sense ingressar, quasi un any. "La situació és urgent, i cal que els gestors públics es comprometin amb nosaltres", diuen. Els artistes asseguren que si no, potser se sobreviu a la pandèmia, però el sector cultural no reviurà.

Al manifest, signat per actors, escriptors, músics i ballarins, defensen que la cultura és un dels pilars fonamentals que construeixen i cohesionen la societat i, en canvi, "ha estat menystinguda al llarg dels anys pels diferents governs conservadors a la Generalitat". Lamenten que des del començament de la pandèmia, el menyspreu s'ha vist agreujat portant als seus treballadors "al límit", amb activitats culturals suspeses, "ajudes caritatives", "gestions abusives" per part de diferents departaments amb la contractació de les treballadores i formacions aturades. Ara, se senten encara més menyspreats amb la decisió de permetre saltar-se el confinament perimetral per assistir a mítings electorals, "provocant, un cop més, incomprensió, desorientació i manca de confiança".

"Ni Catalunya ni el seu sector cultural poden continuar així, suspesos, ni un segon més", sostenen al text, on insten al Govern a fer dels drets fonamentals la seva bandera i posar al centre l'accés a la cultura, així com a la sanitat, l'ensenyament, el treball i els drets socials. Per a ells, el futur Govern ha de comprometre's a fer efectiva l'essencialitat de la cultura, com a bé fonamental per la supervivència, resistència i progrés de "les classes populars i la gent comuna".