Un centenar d'alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre han protestat aquest dilluns a les portes del centre després de la revelació del diari 'Ara' de diversos casos de presumpte assetjament i abús de poder. A través d'un manifest han exigit l'expulsió de Joan Ollé -un dels professors més assenyalats-, la dimissió de Magda Puyo i l'equip directiu, així com un protocol "efectiu" de prevenció d'agressions i suport psicològic a les víctimes. Alumnes del col·lectiu convocant 'Safareig dels dilluns' han manifestat a l'ACN indignació davant la primera reacció de la direcció, i esperen un canvi de posicionament en la Junta de Govern extraordinària que està reunida des d'aquest matí.

La concentració s'ha celebrat aquest dilluns al matí, l'endemà que transcendissin les denúncies d'alumnes a determinats professors, que haurien "abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i en algun cas abusant-ne sexualment amb tocaments". Les víctimes també parlen de "maltractament psicològic reiterat i estructural" i d'una situació sense "fets aïllats" que afectaria una dotzena de professors però, sobretot Joan Ollé.

Arran de la publicació el col·lectiu d'alumnes 'Safareig dels dilluns' va activar la protesta i ha redactat un manifest de denúncia i on també s'exigeix la dimissió de la direcció del centre i l'expulsió de Joan Ollé. Al respecte, la Junta extraordinària celebrada precisament aquest matí a l'Institut del Teatre, ja ha acordat apartar cautelarment Ollé de les seves funcions.

A les portes de l'Institut, algunes d'aquestes alumnes han apuntat que Ollé "sembla un cap de turc" i que tot plegat és "només la punta de l'iceberg" d'unes pràctiques que creuen massa generalitzades. És en aquest sentit que reclamen "responsabilitats" a l'equip directiu, "la dimissió de Magda Puyo i de part de l'equip directiu".

"Enfadades i decebudes" per una primera reacció expressada diumenge per la directora, es mostraven també expectants per veure quina seria la posició de la direcció després de reunir-se aquest matí. Mentrestant, recordaven la varietat "d'abusos" -psicològics, humiliacions, vexacions- més enllà dels físics i sexuals, i que amaguen segons afirmen "un abús reiterat i continu" per part d'alguns dels docents.

Per la seva banda, l'actriu i coneguda cantant del grup Roba Estesa, Gemma Polo, ha recordat el seu pas per l'Institut del Teatre, on va formar el Grup d'Acció Feminista que va treballar precisament per l'aprovació del primer protocol contra aquests casos. Al seu entendre, aleshores "se les titllava de boges i exagerades", i avui es queixava que a la institució "no s'ha fet cas fins que no ho ha publicat un mitjà". "Si no es feia cas a un grup de persones constituït en assemblea, organitzat, etc, com a persona individual intentar dir res és molt difícil! I fer-ho des de la por, des de la coacció i el xantatge emocional, que és quelcom normalitzadíssim en les escoles d'art", assegura.

"No sé si han de dimitir o no, però han de tenir una actitud clara de rebuig envers tot això, la qual cosa és molt difícil perquè estan immersos en tota aquesta merda", ha afegit amb desconfiança sobre el paper de la direcció. "La demanda bàsica serien disculpes i reparació de totes aquelles que han hagut de marxar d'aquí, o que continuen venint a les classes, que hem sortit al món laboral i vivim situacions que ens posen incòmodes".