El documental París, la meca del parkour, del surienc Biel Macià, i el curtmetratge de ficció L'estrany, Oriol Guanyabens, s'han emportat els guardons principals de la cinquena edició dels premis VOC Versió Original en Català 2021. El treball del surienc també ha obtingut el premi del públic en la categoria de documental, mentre que en la categoria de ficció ha estat per a Emília, de Cristina Guillen. Els dos curtmetratges guanyadors s'han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, així com el més votat de Sala Oberta, mentre que els dos projectes destacats pel públic s'han endut 1.000 euros cadascun.

La categoria Sala Oberta d'aquests guardons impulsats per Òmnium Cultural és pensada per impulsar nous projectes audiovisuals encara per realitzar, i el guanyador ha estat Documistan. En aquesta edició el jurat ha volgut també fer una menció especial per al curtmetratge de ficció Els que callen, destacant-ne la complexitat del debat que obre i la qualitat de les interpretacions.

A París, la meca del parkour, Biel Macià explica com el novembre del 2018 un grup d'aficionats emprenen una aventura cap als suburbis de París amb la idea de superar les fites més emblemàtiques en aquesta pràctica, malgrat que les circumstàncies no siguin fàcils. El jurat n'ha destacat «la desimboltura de la narrativa, la naturalitat dels seus protagonistes i la llibertat que se'n desprèn, així com la capacitat de transmetre que, per explicar una història, no calen molts recursos, sinó fer-ne una utilització desacomplexada i sincera».

En l'acte de lliurament dels premis a la sala InGràcia de Barcelona,el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va destacar el «compromís» de l'entitat per fer de la creació en català un «instrument de cohesió social per reconèixer-nos i repensar-ho tot».