Random Comics / 17,05 euros / 144 pàg.

El dibuixant aragonès despulla els seus temors i angoixes. Es retrata compartint pis amb les seves obsessions convertides en monstres quotidians i, ves per on, simpàtics, i ho fa amb un to per sentir-s'hi identificat.

Astronave / 18,95 euros / 160 pÀG.

Seguint unes curioses criatures, la petita Jo arriba a un món controlat amb mà de ferro per un gat emperador. Viurà aventures a la recerca de la mare d'un dels seus nous i inesperats amics. Per a nens i per a adults.

Norma / 20,50 euros / 188 pÀG.

Una jove nord-americana de religió musulmana entra a viure en un misteriós bloc de pisos on hi ha hagut una sèrie de crims. Un trepidant còmic de terror que aprofita per po-sar sobre la taula la problemàtica del racisme.

Panini / 15 euros / 176 pÀG.

Setena entrega de les aventures dins de l'univers Marvel del vampir per antonomàsia. En aquest volum, d'estètica i to clàssics, el comte comparteix vinyetes amb altres icones com Blade i el monstre de Frankenstein.

Grafito Editorial

96 pÀg. / 16 euros

Soc José Fonollosa

(Vinaròs, 1975),

tinc una llarga carrera com a dibuixant,

sobretot d'humor i

paròdies, com les de Juego de Tronos. També soc

el creador de la saga infantil Vampi

Entre

les novetats d'aquest mes trobem diferents maneres d'afrontar les pors personals, ja siguin les que ens provoquen els temors

personals o bé els monstres, ja siguin els de tota la vida o

els que ens creem a

la nostra mida

Els dissabtes són dies per gaudir de reunions socials, passejos i aficions, i fer-ho sense la mandra que arrosseguen els diumenges. Una idea aplicable no només als humans, sinó també als animals de quatre potes. Bé, com a mínim fins abans de l'esclat de la pandèmia.

Per a molta gent, la vida dels gats i gossos en els refugis per a animals abandonats és tot un misteri que s'amaga entre reixes i lladrucs als afores dels termes municipals. Per al dibuixant José Fonollosa també era així fins que, en paraules seves, en plena crisi dels 40 va anar de voluntari en una protectora d'animals a Xàtiva, on va dedicar una part del seu temps lliure a la neteja i manteniment de les instal·lacions del recinte i a tenir cura dels animals que hi viuen.

Fruit d'aquesta experiència, Fonollosa ha donat forma a Refugio, un còmic que, amb molt d'humor i un estil informal, explica com funciona un alberg per a gossos abandonats i quines són les necessitats que tenen aquests animals. A més, aquesta obra també sap posar-se seriosa quan cal i tocar la problemàtica dels abandonaments de mascotes, un dels principals motius pels quals acaben en adopció.

Divertit i didàctic, Refugio és una bona lectura tant per a aquelles persones que ja són amants dels animals com per a aquelles que s'estan plantejant l'adopció d'una mascota per omplir família i llar i volen saber-ne algunes nocions bàsiques. Per exemple, saps quina és la llista d'aliments prohibits per a un gos?

Unes criatures cruels i unes d'agradables

Una altra crisi personal, més profunda i asfixiant és l'arrel de MonstruosaMente, el còmic amb què l'aragonès Alfonso Casas despulla una rèmora d'obsessions que marquen el ritme del seu dia a dia a la feina i en la vida personal.

L'arribada de la pandèmia i el confinament són sols una gota més en l'historial del dibuixant -protagonista també de l'obra-, que aquí es retrata compartint un minúscul pis de 40 m?2; amb una sèrie de monstres que donen cos a pensaments tòxics, traumes, dubtes, ansietat i tristesa, entre d'altres. Tot plegat constitueix una manera molt gràfica de donar forma i entitat a uns problemes de salut mental que estan a l'aguait de qualsevol persona, com ens demostra aquest còmic vivencial i fàcilment identificable.

Si els monstres que s'amaguen en la ment de Casas són cruels però d'aparença adorable, les criaturetes que poblen l'univers de Las Varamillas de Camille Jourdy són, directament, un encant. Amb un plantejament que recorda clàssics com Alícia en el país de les meravelles i Les cròniques de Narnia, la petita protagonista d'aquest còmic apareix en un món irreal governat amb mà de ferro per un temut gat emperador. El món esbojarrat farcit d'éssers estrambòtics és una escapatòria per a la nena per fugir, ni que sigui per una estona, d'un entorn familiar incòmode i, per què no, una excusa per als lectors per volar, també, imaginació enllà amb un còmic infantil però apte per a tots els públics.

Horror del de sempre

Des de fa uns mesos, l'editorial Panini publica a casa nostra, i en 10 volums, les historietes completes que Dràcula va protagonitzar dins de l'univers Marvel, una dinàmica que també van seguir altres monstres clàssics com el de Frankenstein i l'Home Llop. En aquesta ocasió, La tumba de Drácula arriba a la seva setena entrega amb la irrupció en escena de Blade, el famós caçador de vampirs i diverses trames més on hi apareixen personatges tan diversos com Robin Hood, Silver Surfer i la ja esmentada criatura de Frankenstein. Un grapat d'històries que, tot i ser una part de la saga, es poden llegir com un llibre independent i que, pel seu to i la seva estètica, són un regal per als aficionats de tota la vida.

I per als que busquin algun títol de terror més connectat amb la realitat, entre les novetats recents arriba Infiel, de la tripleta d'autors formada per Pornsak Pichetshote, Aaron Campbell i Jose Villarrubia. L'embolcall d'una història de terror genuïna -la mudança que una noia fa a un bloc de pisos on recentment hi han mort diversos inquilins de forma violenta- es converteix en la premissa per abordar una temàtica molt més quotidiana, però no menys esgarrifosa, com és el racisme a partir del potent personatge femení d'una noia nord-americana de religió musulmana.