Per primer cop en els 93 anys dels Oscar, dues directores competiran pel premi a la millor direcció: Chloé Zhao, per Nomadland, i Emerald Fennell per Una joven prometedora. Fins ara només cinc dones havien rebut la nominació en aquesta categoria, amb una única guanyadora, Kathryn Bigelow el 2010 per En terra hostil. La primera candidata va ser Lina Wertmüller (Pascualino Siete Bellezas, 1977), a la qual van seguir Jane Campion (El piano, 1994), Sofia Coppola (Lost in Translation, 2003), Bigelow i Greta Gerwig (Lady Bird, 2018). En aquesta ocasió, Zhao i Fennell competiran contra Lee Isaac Chung ( Minari. Historia de mi familia), David Fincher (Mank) i Thomas Vinterberg (Otra ronda). En total són setanta les dones nominades en aquesta edició, que ahir feia públic els noms, un rècord per a l'Acadèmia de Hollywood en el seu intent per millorar la representació femenina en els apartats tècnics.

Mank, amb deu nominacions, comença la cursa com a favorita d'una gala que se celebrarà el 25 d'abril; al davant tindrà, precisament, Nomadland amb qui competirà per l'Oscar a la millor pel·lícula amb Judas and The Black Messiah; Minari. Historia de mi familia,; Sound of Metal, El padre , El juicio de los 7 de Chicago (totes elles amb 6 nominacions) i tancant la llista, Una joven prometedora (que aspira a 5 estatuetes).

Els nominats a millor actor protagonista són Riz Ahmed (Sound of metal), Chadwick Boseman (Ma rainey's black bottom), Anthony Hopkins (El padre), Gary Oldman (Mank) i Steven Yeun (Minari). Aspiren a l'estatueta a millor actriu protagonista Viola Davis (Ma rainey's black bottom), Andra Day (EE.UU. vs Billie Holiday) Vanessa Kirby (Fragmentos de una mujer), Frances McDormand (Nomadland) i Carey Mulligan (Una joven prometedora).

El director Pedro Almodóvar ha quedat fora de la cursa pel curt La voz humana.