El duet berguedà que formen l'escriptor Jordi Cussà i el dibuixant Jaume Capdevila Kap signarà l'adaptació al còmic de la novel·la Cavalls salvatges, que Pagès Editors publicarà enguany dins de la nova col·lecció Dobletinta que dirigeix Jaume Barrull. El projecte arrenca amb la voluntat de treure dos títols l'any d'un gènere del qual no hi ha cap col·lecció en català. «Hi ha un públic que no tenia fins ara aquesta oportunitat de llegir novel·la gràfica en la seva llengua», va explicar ahir la directora de l'editorial, Eulàlia Pagès.

El primer volum de la sèrie és 8hores, un homenatge a la lluita obrera que firmen Alfons López i Pepe Gálvez, que el 2011 van obtenir el Premi Nacional de Cultura en la categoria de còmic. El llibre ressegueix el trajecte vital de Salvador Seguí i la lluita obrera de principis del segle XX. Avui, precisament, és l'aniversari del final de la vaga de La Canadenca que el 1919 va permetre establir la jornada laboral de vuit hores.

A la tardor, Pagès publicarà Cavalls salvatges, la versió gràfica de la novel·la més coneguda i aclamada de Cussà. Un relat de to autobiogràfic sobre les misèries del consum d'heroïna als anys 80 i 90 que amb el temps s'ha convertit en una obra de culte.

El dibuixant i humorista gràfic Jaume Capdevila va afirmar ahir durant la presentació de Dobletinta que «és tot un luxe com a autor iniciar un projecte com aquest, un projecte que és també un luxe per a un país com Catalunya. Cap editorial té una col·lecció de còmic per a públic adult en català i fet per autors catalans. És un fet extraordinari aquesta aposta de Pagès pel còmic de creació».