La família del manresà Joan Lladó i Mas va recuperar ahir un rellotge de polsera que els nazis li van confiscar el 1944 quan va ser deportat al camp de concentració de Neuengamme, al nord d'Alemanya. En un acte celebrat al Museu Memorial de l'Exili, la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, va lliurar als descendents un objecte que ha estat exposat fins fa un mes a la mostra StolenMemory (Memòria robada) a l'equipament de La Jonquera.

Joan Lladó i Mas va néixer a Manresa el 13 de desembre de 1914 i, de petit, quan la seva mare es va morir, se'n va anar a Calonge de Segarra, d'on era la família del pare. Tot i que no va combatre a la Guerra Civil, el 1939 es va exiliar a França, va ser reclòs a Arge-lers i el març del 1944 el va detenir la Gestapo a Rennes per col·laborar amb la resistència francesa.

Lladó va ser deportat a Neuengamme, amb el número de presoner 30.857, i poc després el van traslladar a Ravensbrück, on va morir d'una pulmonia l'abril de 1945, als 31 anys, i quan només quedaven cinc dies per l'alliberament del camp.

El Centre Arolsen, un organisme que estudia la persecució nazi, conserva unes tres mil pertinences robades i organitza exposicions arreu del continent per localitzar els familiars dels presos. El centre sabia que el rellotge era de Lladó, però no tenia coneixement de l'existència de familiars vius. A principis del 2021, Èric Torra, nét d'una cosina de Lladó, va localitzar el nom del deportat en una llista d'una cinquantena d'espanyols arrestats a Rennes del 1944. Torra es va posar en contacte amb l'Arolsen, que el van informar que el rellotge era a La Jonquera.