La 28a edició dels Premis Bonaplata, organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), ha premiat la berguedana Rosa Serra i Albert Balcells pel seu estudi "Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d'història" en la categoria Estudis-Fundació Caixa d'Enginyers 2020.

Els Premis Bonaplata tenen com a finalitat premiar el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. "Els Premis Bonaplata premien el foment, l'estudi, la conservació i la rehabilitació del nostre patrimoni industrial, el qual és també patrimoni i bé cultural", explica Josep Alabern i Valentí, president de l'AMCTAIC.

L'acte de lliurament dels Premis Bonaplata, organitzat per l'AMCTAIC, s'ha celebrat en format semi presencial a causa de la pandèmia de la covid-19. "Les èpoques de canvi i crisi sempre són moments de por incertesa, però també són moments per obrir-nos al canvi, sense oblidar qui som i d'on venim", declara Víctor Cardona i Vernet, Director de RSC i Comunicació de la Fundació Caixa dels Enginyers.

Els Premis Bonaplata s'adrecen als estudis originals relacionats amb el coneixement d'un paisatge industrial, d'un lloc productiu concret, o amb el coneixement d'una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques. "En l'estudi del passat tenim una estructura, però hem de trobar la funció. L'arqueòleg sempre parteix de l'objecte material i el que ha de trobar és la finalitat d'aquest objecte; per això parlem d'arqueologia industrial", explicava Josep Alabern i Valentí, president de l'AMCTAIC.

Conxa Bayó Soler, Secretaria de l'AMCTAIC, ha fet entrega del guardó a Serra i a Balcells, els autors de l'estudi "Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d'història", el qual recorre la història de les colònies industrials situades a la vora del riu Llobregat. L'obra és un recull transversal de tota la historiografia del territori que aporta com a novetat un anàlisi social ben estructurat i global. Lluny de concentrar-se únicament en el sector tèxtil, l'obra també estudia tot el sector productiu que es desenvolupa i la temàtica social d'un territori clau en la industrialització catalana.