El Museu de Montserrat va reobrir ahir, Divendres Sant, després de més d'un any tancat per la pandèmia. Serà només fins diumenge i servirà com a prova per veure si surt a compte obrir els caps de setmana i festius. El repte és seduir el visitant català, ja que, abans de la pandèmia, el 80% del públic era estranger, motiu pel qual la reobertura de l'equipament és complicada, ja que la presència de turistes de fora de Catalunya és gairebé nul·la. «El públic català és molt fidel a Montserrat, però li costa entrar al museu», explica Montse Mur, responsable d'atenció al visitant, que afegeix que «fins que no puguem recuperar el públic estranger serà molt difícil obrir els dies feiners». Mur admet que la situació econòmica és «molt delicada» i, per atraure públic al museu, s'han pensat diferents promocions adreçades, sobretot, a les famílies. El 2019 el museu va rebre 120.000 visitants.

La pandèmia de la covid-19 va obligar a tancar el Museu de Montserrat el 13 de març del 2020. Les restriccions imposades per la pandèmia van fer que el museu no veiés viable la seva reobertura, però ara, coincidint amb Setmana Santa, van decidir obrir portes per veure si el museu és capaç de captar el públic local. Per atraure el visitant català s'han pensat diferents promocions, com ara oferir l'entrada gratuïta fins als 16 anys. També s'han pensat activitats familiars com Els quadres tenen veu o Les mòmies parlen. Amb tot plegat, el museu confia atraure més públic, tot i que és conscient que, si arriben noves limitacions, la situació pot canviar d'un dia per l'altre. «El principal problema que tenim és la incertesa, perquè no sabem quan pot haver-hi un rebrot que ens faci tornar enrere, i això ens fa una mica de por», lamenta Mur.

Els visitants que s'apropin aquests tres dies a Montserrat podran admirar la col·lecció permanent i també les exposicions temporals que estaven obertes abans del confinament: Palimsest: allò subjacent, una mostra retrospectiva sobre els temes rellevants d'Àlex de Fluvià (1966-2015), i Memòria, de Jordi Isern (1962). El Museu de Montserrat és considerat un dels referents museístics del país i té una de les millors col·leccions de pintura catalana del segle XIX i XX amb obres d'artistes com Casas i Rusiñol. A més, el museu també conserva i exposa l'obra Sant Jeroni penitent, una pintura a l'oli de Caravaggio, pintada entre el 1605 i el 1606.

Visitants de proximitat

L'aixecament del confinament comarcal de Catalunya a mitjan març va començar a donar ànim al santuari de Montserrat, un dels grans atractius turístics del país. Ara, el recinte presenta un aspecte ben diferent. A la basílica s'ha establert un aforament màxim de 200 persones, que equival al 30% de la seva capacitat.

També s'han posat en marxa els serveis de transport públic al santuari, que es trobaven temporalment aturats. Així, ja tornen a funcionar l'aeri , el cremallera i el funicular de Sant Joan i el de la Santa Cova. El santuari de Montserrat va tancar el 2020 amb un balanç de 723.624 visitants, més del 73% menys que l'any anterior. De fet, el 2019 es va registrar un rècord absolut de turistes, amb un total de 2.743.269 visitants. Els dos primers mesos d'enguany Montserrat ha rebut uns 26.000 visitants, mentre que els mateixos mesos de l'any passat -encara sense situació de pandèmia- en va rebre 290.000.