El Festival Espurnes Barroques arriba a la seva quarta edició programant 16 concerts, 4 conferències, 1 cafè-tertúlia i un taller infantil en quatre caps de setmana entre el 14 de maig i el 13 de juny. Sota el lema «Passió Barroca», el festival -si la situació pandèmica ho permet- recorrerà una quinzena de municipis del Solsonès, el Bages, la Segarra i l'Anoia que han preservat un important llegat barroc: Riner, Pinós, Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Torà, Ivorra, Estaràs, Cervera, Guissona, Cardona, Súria, Sant Mateu de Bages, Manresa, Sant Martí Sesgueioles i Esparreguera. D'aquests, Guissona i Esparreguera són noves incorporacions.

El festival, que ahir es va presentar a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, mantindrà el seu segell: la descoberta patrimonial i la degustació gastronòmica, amb l'assessorament del xef Jaume Biarnés. Amb la direcció artística de Josep Barcons, la «Passió Barroca» es manifestarà en diferents recorreguts temàtics i geogràfics. Així, es programarà Les set últimes paraules de Crist a la Creu de H. Schütz i F. J. Haydn; els Rèquiem de J. Cererols, J. Marc o J. Richafort; els Stabat Mater de Pergolesi i Boccherini i diversos motets de passions recuperades al costat de corals de la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach. També, diversos concerts sota l'aixopluc de la passió amorosa, amb l'òpera buffa La Canterina de F. J. Haydn, un programa sobre la cortesana Veronica Franco, o un espectacle dansat amb cançons amoroses dels segles XVI al XVIII. De les setze actuacions, nou són produccions o coproduccions pròpies.

Amb una aposta pels grups catalans, com s'ha anant fent des de la primera edició, Espurnes Barroques ha convidat alguns dels noms més destacats de la música antiga del país: Vespres d'Arnadí, l'Ensemble O Vos Omnes, l'Orquestra Barroca Catalana, la Jove Capella Reial de Catalunya, La Caravaggia, amb el manresà Lluís Coll o el Cor Cererols. I amb solistes com Marta Mathéu, Elena Copons, Gemma Coma-Alabert o Arianna Savall. El talent jove estarà representat en un concert en col·laboració amb l'ESMUC amb el quintet vocal Lorem Ipsum i amb actuacions vinculades a la Xarxa de Joventuts Musicals, de la qual Espurnes Barroques és entitat associada.

Al festival s'hi suma un nodrit programa amb una vintena d'accions socials i educatives, com els que farà la vocalista i trompetista avinyonenca Alba Careta amb el col·lectiu d'AMPANS; la trobada de la Jove Capella Reial de Catalunya amb escolars d'ESO del Bages i el Solsonès; o el taller d'Inés Moreno (guanyadora del Concurs de Música Antiga de Juventudes Musicales 2018) amb alumnes de primària de la ZER El Cardener.

Els abonaments i les entrades estaran a la venda a partir d'avui a les 11 del matí a la web del festival: www.espurnesbarroques.cat