HBO té un do escollint els seus thrillers, que acostumen a ser exponents gens convencionals del gènere perquè sortegen els clixés i s'endinsen en un retrat molt acurat del context on transcorre l'acció i, sobretot, dels seus polièdrics personatges. Aquest és el cas de Mare of Easttown, una sèrie de set episodis que, tot i que se la pot adscriure a les intrigues rurals que tan de moda van posar els noirs nòrdics, fa una radiografia de costums molt precisa i matisada que defuig tòpics a l'hora de fer avançar la trama.

La protagonista és la Mare del títol, una inspectora de policia que, a més d'haver de gestionar els nombrosos problemes de la comunitat, se les ha de manegar per fer front als seus propis drames. Va ser mare als 20 anys, és àvia amb 40 i escaig i el seu ex marit s'ha promès amb una dona que agrada a tothom. A més, tot li recorda constantment que la seva vida prometia molt, perquè fa 25 anys era la jugadora estrella de l'equip de bàsquet local i va marcar els dos punts que van donar la més gran de les victòries esportives del poble. A més de tot això, té un conflicte obert amb una amiga d'infantesa perquè la seva filla va desaparèixer i la policia no ha estat capaç de trobar ni una sola pista en un any. Però tot fa un tomb quan apareix el cadàver d'una jove mare soltera i el nou cas fa ressonar l'anterior.

Dirigida amb molt bon pols per Craig Zobel, autor de la impagable The Hunt, Mare of Easttown atrapa de bon principi per la seva capacitat d'anar al moll de l'os de cada de personatge. Les relacions entre ells i els seus respectius problemes són molt creïbles, en gran mesura perquè director i guionista treballen molt a fons el seu realisme. Hi ajuda molt la gran feina de la seva productora i protagonista, Kate Winslet, que configura una dona absolutament tangible tant per les seves ocurrències com pels seus pous emocionals, que són la clau de la narració. Al seu costat, un gran elenc de secundaris. Els episodis duren gairebé una hora, però es fan curts: símptoma inequívoc que ens trobem davant d'una gran sèrie.