Cues per accedir i comprar a l'interior dels dos espais disposats al centre de Manresa. Aquesta és l'estampa de la Diada de Sant Jordi a la capital del Bages a les dotze del migdia. Respectant l'ordre i les mesures de seguretat, desenes de persones esperen el seu torn per entrar dins del perímetre establert al centre del Passeig i a la plaça Sant Domènec per comprar roses i llibres en aquest Sant Jordi atípic per la pandèmia. L'acumulació de gent ha fet que hi hagi cues de fins a una hora d'espera per comprar roses.

«Il·lusionats», «esperançats», «amb moltes ganes». Són les respostes que donaven els llibreters i floristes que aquest matí a primera hora ja tenien parada i rebien els primers clients. I és que la d'avui no és una diada de Sant Jordi usual, sinó de format més reduït i acotat, però, sens dubte, molt millor que la d'ara fa just un any, invisible en ple confinament per la covid. És un Sant Jordi de retorn, i s'ha notat des de primera hora.

A les 9, pràcticament totes les llibreries que avui fan parada al centre del Passeig i a la plaça Sant Domènec tenien tot el material distribuït al seu estand i eren excepció els que encara buidaven caixes. I a la mateixa hora, ja es formaven petites cues davant de les parades de roses. «Si ja per tradició és una diada que celebrem amb moltes ganes, aquest any me'l prenc amb el doble d'il·lusió. Per això el primer que he fet és venir a comprar les roses per a les de casa», explicava Joaquim Herrera, que se n'enduia tres d'una de les floristeries instal·lades en el recinte del passeig.

I és que si l'«esperança» en una bona jornada era el que tenien els venedors, «il·lusió» i unes «ganes boges de tornar a fer Sant Jordi tal com toca» era el que desprenien els passejadors i compradors més matiners, com la Sara Altés. Ella era qui manifestava aquestes «ganes» de tornar a sortir al carrer, i qui just cinc minuts després de les 9 ja remenava entre els llibres de les parades «buscant un llibre concret per a mi (La dona de la seva vida, l'últim de Xavier Bosch) i el que trobi més escaient per a la meva parella».

En total són sis llibreries, tres floristeries, quatre editorials i una vintena d'autors (que signaran per torns) els que s'ubiquen avui en dos espais delimitats de Manresa que sumen 820 m2 i que poden encabir, com a màxim, un centenar de persones cadascun d'ells: la part central del Passeig de Pere III, davant del Casino, i la part central de la plaça Sant Domènec. Són els dos espais reservats i acotats per a professionals, que avui estan oberts al públic de 9 del matí a 9 del vespre, per celebrar un Sant Jordi que, a la capital del Bages, es fa sense els habituals estands d'entitats, associacions i partits polítics i sense la majoria de les activitats paral·leles.

A banda dels dos recintes perimetrals, les mesures dictades pel Procicat permetran que llibreries i floristeries puguin posar la seva parada, d'un màxim de 10 metres, davant o a prop del seu establiment.

La diada de Sant Jordi a Manresa l'organitza la Unió de Botiguers i Comerciants amb la col·laboració de l'Ajuntament (tal com es va fer el juliol) i els dos recintes tancats -com explicita la normativa- tindran control d'aforament i subministrament de gel hidroalcohòlic, amb una entrada i una sortida. La intenció, com explica Ausiàs Fons, secretari tècnic de la UBIC, és «coordinar l'espai públic per evitar aglomeracions» i repetir, però ampliada, l'experiència del juliol que va tenir «molt bona rebuda». Sense descartar, també, que de cara a altres anys, ja sense restriccions a entitats o associacions, «es puguin situar en un mateix espai els professionals de la diada per visibilitzar-los més i prestigiar la diada».

La diada de Sant Jordi a Manresa l'organitza la Unió de Botiguers i Comerciants amb la col·laboració de l'Ajuntament i els dos recintes tancats tenen control d'aforament i subministrament de gel hidroalcohòlic, amb una entrada i una sortida.

Al Passeig (400 m2 i amb cabuda per a unes 100 persones simultàniament) se situen les llibreries Parcir, Papasseit, Dos de Piques i Ca la Figa; la floristeria Viver Serra; l'editorial Farell, la revista El Pou de la Gallina; a Sant Domènec (420 m2; 115 persones aproximadament), tenen parada l'editorial Tigre de Paper; Òmnium Cultural (en qualitat d'editorial); les floristeries Rosa de Jericó i el Garden Ampans i les llibreries Abacus i el llibreter Joaquim Jordi Sardà.