L’actor manresà Miki Esparbé és un dels dos protagonistes principals de Reyes de la noche, la nova sèrie de Movistar + que s’estrena avui amb una durada de 6 episodis de mitja hora. Dirigida per Carlos Theron i Adolfo Valor, que també n’és el guionista junt amb Cristóbal Garrido, la nova ficció de la plataforma evoca l’època daurada que va viure la ràdio espanyola a finals dels anys 80 i principis dels 90. «Va ser un període apassionant i llegendari, en el que es va viure la rivalitat històrica entre José Ramon de la Morena i José María García», explica Domingo Corral, director de producció original de Movistar +.

Javier Gutiérrez i Miki Esparbé són Paco el Cóndor i Jota Montes, respectivament, una estrella de la ràdio i un jove periodista amb idees pròpies que no combrega amb la manera de fer de l’experimentat locutor. La sèrie és una comèdia que reviu un moment de la història de la ràdio a Espanya en que milions de persones es van enganxar als transitors, i que a les nits congregava audiències espectaculars per escoltar els programes esportius.

«He parlat amb periodistes de l’època i crec que ens hem quedat curts», explica Gutiérrez: «la realitat era més bèstia del que hem reflectit a la sèrie». Paco el Cóndor és «un líder absolut, un líder d’opinió de tot, un gurú de les masses», però arriba un moment que comença la seva davallada. I aleshores apareix Jota Montes, que «arriba amb aires nous, una ètica professional diferent i està més preparat. No comulga amb les pràctiques del mestre, així que el deixeble veu l’oportunitat d’anar pel seu cantó i ser el seu rival», comenta Esparbé, qui afegeix que «en Jota no es planteja si fa bé, però veu l’esquerda i s’hi llença. Defensa aquesta nova visió, té ganes d’explicar les coses des d’un altre lloc».

L’intèrpret bagenc, que a finals d’abril va estrenar la sèrie El inocente, a Netflix, és conscient que Reyes de la noche remet a uns noms icònics que formen part de l’imaginari col·lectiu. Però es tracta d’una ficció: «et vas oblidant dels referents a mesura que avança la sèrie. Els espectadors connectaran amb els personatges més enllà de si escolten la ràdio, els agrada el futbol o coneixen el context. És curiós veure aquesta testosterona a la redacció. Però quan es tanca la porta de l’estudi hi ha un silenci que arriba a l’espectador».

I enmig d’aquest ambient hi ha la Marga Laforet, una periodista a qui interpreta Itsaso Arana: «és una persona intel·ligent, preparada, però li ha tocat estar en aquesta selva de testosterona, de fum, de whisky, de mals hàbits. Ella és idealista i està frustrada, perquè una cosa és la idea del periodisme i una altra allò que li ha tocat viure».

Reyes de la noche confirma un cop més Esparbé com un dels actors més sol·licitats de l’escena espanyola.