La multiprojecció simultània de la pel·lícula Plácido prevista en 24 espais de Manresa el dissabte 22 de maig a les 18 h es manté però patirà una notable rebaixa en el número de sales on es podrà gaudir, ja que l’organització de la Setmana Plácido no ha pogut arribar a un acord econòmic amb la distribuïdora del film, que es va rodar a la capital bagenca, es va estrenar el 1961 -ara fa 60 anys- i va ser nominada als Oscar en la categoria de millor film de parla no anglesa. No obstant això, la comèdia dirigida per Luis García Berlanga i protagonitzada per Cassen, José Luis López Vázquez i Elvira Quintillà, es podrà veure en vuit escenaris amb la voluntat de portar l’efemèride arreu de la ciutat. L’entrada serà lliure però cal recollir la invitació a les taquilles del Kursaal o bé a www.galliner.cat.

Joan Morros, del Galliner, va explicar ahir que «no hem pogut arribar a un acord econòmic amb la distribuïdora, a la qual vam explicar que es tracta d’un acte popular i gratuït, i que es fa a Manresa, la ciutat on es va enregistrar la pel·lícula». La gestió per sol·licitar el dret a projectar el film la va fer CineClub a través de la Federació Catalana de CineClubs, tal i com actua habitualment per a les seves sessions setmanals. «Ens feien un preu de 150 euros que, amb l’IVA i el seu percentatge, arribava a 190, vam demanar aleshores si pel fet de realitzar diverses projeccions simultànies ens podien arreglar el preu i la distribuïdora va respondre que si ho fèiem a través d’ells valdria 250 euros», va afegir.

La Setmana Plácido, que es va iniciar ahir amb la descoberta d’una placa a Sant Domènec per recordar el rodatge del film de Berlanga i una performance pel centre de la ciutat a càrrec dels alumnes de 1r i 2n curs de l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa, s’iniciarà dilluns i viurà diverses activitats organitzades per l’Ajuntament, el Casino, CineClub, el Galliner, Bages Centre, Manresa Film Comission i el Clam. Un programa d’actes que vol rememorar una de les grans accions cinematogràfiques realitzades en una ciutat que en els darrers anys acull nombrosos rodatges de sèries, pel·lícules i anuncis de publicitat.

Inicialment, l’organització va fer pública una llista de 23 locals de la ciutat on s’havia de projectar Plácido, una xifra que es va incrementar en una unitat posteriorment. Ahir, però, es va haver de retallar la relació d’espais deixant-lo en els 7 que tenen més capacitat d’espectadors -entre 90 i 60 localitats- i que s’indiquen a la peça que hi ha sobre aquestes línies. En total, sumen 500 places, i fins ahir ja n’hi havia 222 de plenes. «Hem hagut de recomanar qui ja havia retirat la seva invitació que vagi a un altre lloc que li sigui proper», va apuntar Morros. 

D’aquesta manera, van quedar fora de la llista recintes més petits els responsables dels quals van rebre ahir la notícia. I una de les primeres reaccions va arribar des del Casal de la Gent Gran de Valldaura, que va fer pública la seva voluntat d’assumir el cost de la projecció. El local, amb 30 places disponibles, ja havia distribuït fins ahir 25 invitacions. Des de l’organització de la Setmana Plácido no es descarta que en els propers dies hi hagi més moviments similars.

Una placa i un motocarro

El motocarro que surt a Plácido va ser ahir l’estrella en l’acte de descoberta d’una placa commemorativa del rodatge de la pel·lícula, que va anar acompanyat d’una acció teatralitzada dels alumnes de l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa. Els joves aspirants a actors i actrius van simular una subhasta de pobres, com la que té lloc al film, que s’ambienta en la Nit de Nadal. Posteriorment, tots plegats van pujar al vehicle i, empesos amb tracció humana, van fer una volta pel Born, Sant Domènec i el Passeig fins al Kursaal.

Et pot interessar:

 Els espais confirmats són aquests:

  • 1- Els Carlins. Sabateria, 3
  • 2- Espai Plana de l’Om. Plana de l'Om
  • 3- Escola La Font - AV Font dels Capellans. Sant Cristòfor, 43
  • 4- Escola Serra i Húnter - AV La Balconada - AV Cal Gravat. Passeig de Sant Jordi, 18
  • 5- Local del Casal de la Gent Gran de Valldaura. Plaça 8 de Març, 5
  • 6- Montepio de Conductors. Plaça Sant Jordi, 1
  • 7- Nou Casal Mion-Puigberenguer. Carrer de Callús
  • 8- Sala 2000 - Institut Lacetània. Bases de Manresa, 51