La solsonina Maria Dolors Guàrdia Rubies ha publicat onze llibres (novel·la, biografies, un diari), a més de participar en el col·lectiu literari Lola Palau i escriure cada setmana l’article de La Simoneta a Regió7. Però fins ara no s’ha estrenat en la literatura infantil, i això que el personatge del gos petaner l’acompanya des que el van inventar per als seus fills, en Marc i la Laia, i que ara dedica el conte publicat, El gos petaner a la fira de Solsona, a la seva néta.

La presentació d’aquest volum, il·lustrat per Maria Vidal, de Cardedeu, es farà avui (19 h), al Teatre Comarcal de Solsona, justament en el marc de la Fira de Sant Isidre, ja que és el Consell Comarcal del Solsonès qui l’edita. Per assistir a l’acte, cal fer reserva prèvia a entrades.turismesolsones.com.

Guàrdia, que va treballar sis anys a l’institut Pius Font i Quer de Manresa i una vintena al Francesc Ribalta de Solsona, explica que el personatge va néixer perquè «als nens els agrada escoltar entremaliadures, i les conclusions dels fets permeten reflexionar. I, quan queda malparat i necessita algú que l’ajudi i, pobret, no ho troba, això permet motivar les emocions. A més, el petaner té els dos significats: que no té raça i que fa pets, i les onomatopeies «Pum purrumpum pum pum» fan que els infants estiguin pendents».

La solsonina comparteix una anècdota de la directora de la biblioteca, Ester Barniol, «que és exalumna meva i participarà en la presentació»: la seva filla, en acabar de llegir el conte, li va dir: «mare, si no fos per teva al·lèrgia, el gos petaner me’l quedaria jo». Guàrdia diu que li va emocionar: «la nena pensa en la mare, i també en el gos, que és símbol de les persones que són diferents».

La intenció de les autores, tant de Guàrdia com de Vidal, és convertir les històries del gos petaner en una col·lecció, situant-lo en totes les festes de Solsona (festa major, carnaval...) i dels pobles de la comarca, entre d’altres. «Si algú està interessat en un conte personalitzat, també es pot fer», apunta. De fet, ja tenen dos encàrrecs per tirar endavant el projecte.