Aquest dissabte, el cineasta valencià Luis García Berlanga, director de la pel·lícula Plácido, que es va rodar a Manresa ara fa sis dècades, hauria fet 100 anys. Per aquest motiu, i poques setmanes després de la Setmana Plácido en què s’ha commemorat l'aniversari de la filmació a a capital del Bages, la comissió Manresa i Acció! ha preparat del 22 al 26 de novembre vinent la Setmana Berlanga a Manresa.

De dilluns a dissabte es projectarà una selecció de 6 pel·lícules al Multicinemes Bages Centre proposades pel crític de cinema i col·laborador d'aquest diari Manuel Quinto i que reflecteixen la trajectòria de Berlanga que, al llarg de la seva vida, va dirigir prop d'una vintena de títols entre el 1951 (Esa pareja feliz) i el 1999 (París-Tumbuctú). Luís García Berlanga va morir el novembre de 2010.

Les pel·lícules que hi ha previst de projectar són: dilluns: Bienvenido Mr. Marshall (1953) , dimarts: El verdugo (1963), dimecres: La escopeta nacional (1978), dijous: La vaquilla (1985), divendres: Todos a la cárcel (1993) i dissabte: Plácido (1961).

Durant la Setmana Berlanga està previst organitzar diverses activitats paral·leles com xerrades, taules rodones, recreacions teatrals i sessions matinals pels Instituts a càrrec de diferents entitats de la ciutat.

Berlanga i Manresa

L’estreta relació de Manresa amb Berlanga es deu al rodatge de la pel·lícula Plácido, que va realitzar durant el mes de març de 1961, ara fa 60 anys. Posteriorment, Berlanga va tornar a visitar la capital del Bages, una d'elles per rebre el Plácido d'Honor que atorgava el desaparegut Fecinema. Manresa ha volgut dedicar l'any 2021 a dos grans esdeveniments cinematogràfic: el rodatge de Plácido i la primera projecció de cinema a Manresa, que va tenir lloc el 27 de desembre de 1896, al teatre Conservatori de Manresa.

Fa unes setmanes l'Associació Cultural El Galliner va organitzar la Setmana Plácido amb la col·laboració de prop de 40 entitats. Una de les activitats mes destacades va ser la projecció simultània de Plácido en deu espais de la ciutat i, també, la pintada col·lectiva d'un mural de 8 x 6 metres amb el cartell de Plácido. Està previst que properament qye aquest mural gegant es col·loqui en la paret dels lavabos de Sant Domènec, un dels escenaris principals de la pel·lícula.