Les emocions que provoca l’art de la pastisseria es poden expressar de múltiples maneres però en moltes de les definicions que fan els alumnes de les promocions 23 i 24 de l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa hi surt la paraula «felicitat». Tal és el plaer que provoca crear i compartir les postres que aprenen a elaborar a l’aula, el secret de les quals i que ara són a l’abast de tothom gràcies a un nou projecte editorial conjunt entre el centre educatiu i el segell Llibres Parcir: una col·lecció de receptaris -Gastroquaderns d’aprenents- que es posa en marxa amb dos títols suggerents: Mirades dolces i Dolça creativitat.

«Els llibres volen donar valor al treball pedagògic que es fa a l’escola», va explicar ahir el director general del centre, Jordi Vilaseca, que va avançar que els Gastroquaderns són la meitat del resultat del conveni de col·laboració amb Llibres Parcir que inclou, a partir de l’any vinent, la publicació de set obres protagonitzades per antics alumnes que actualment «són ambaixadors de la nostra escola i de la cuina catalana arreu del món».

L’equip docent i els estudiants de Pastisseria, Forneria i Confiteria de l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa són els protagonistes de les pàgines dels dos primers números dels Gastroquaderns, en el segon dels quals es fa un homenatge a la figura de Josep Vilaseca i Atset (1933-2020), fundador de l’Escola Joviat. «El pare era un gran amant de les postres, i sobretot de la crema catalana», va recordar Jordi Vilaseca. Els llibres es poden adquirir a la Joviat i la Llibreria Parcir.

«Feia temps que pensava que tenir una escola amb la trajectòria de la Joviat era un aspecte que s’havia de divulgar bibliogràficament», va explicar Antoni Daura, responsable de Llibres Parcir, qui va afegir que «hem de fer que ningú del món de la gastronomia catalana pugui prescindir d’aquest treball que encetem».

El conjunt dels dos llibres ofereix un ampli receptari de les creacions d’uns joves estudiants que inicien el seu camí en el món de la pastisseria. La intenció dels editors és publicar un títol nou cada any, amb les postres com a punt de partida d’una col·lecció que anirà incorporar els altres àmbits de la creació gastronòmica.