El segell manresà Tigre de Paper abordarà el drama social de la ludopatia causada per les apostes esportives en un dels cinc assaigs que publicarà durant els mesos de tardor. L’editorial també traurà dues novel·les i iniciarà una nova col·lecció, Fil Roig, que vol recuperar títols emblemàtics de la tradició nacional popular catalana, el primer dels quals serà Catalanisme i socialisme, de Gabriel Alomar

L’editor Marc Garcés ha presentat avui les novetats de la represa anunciant que a mitjans d’octubre sortirà Apostes. Símptoma d’una època, un text de Cristina Barrial i Pepe del Amo, promogut per Tigre de Paper, que tracta "una problemàtica que fins ara no s’havia tractat i que afecta famílies treballadores d’arreu de l’estat espanyol". A Catalunya, ha afegit Garcés, "no toca tant perquè hi ha una legislació pròpia, però a Madrid hi ha carrers de barris obrers amb molts locals de joc". I més enllà del tòpic de l’home blanc com a estereotip del jugador, "també veiem que el fenomen afecta mestresses de casa, joves migrants que pateixen persecució policial i es refugien en aquests indrets on tenen menjar gratuït i beguda a preu assequible…" El volum sortirà en castellà en el segell Bellaterra i a Tigre de Paper en català traduït per Oriol Valls.

Un altre assaig previst per a inicis d’octubre és La fi del control policial, del nordamericà Alex S. Vitale, en traducció de Lourdes Bigorra. "L’autor es pregunta si la policia serveix a la ciutadania o bé és un sistema de control", ha apuntat Garcés: "i planteja altres tipus i models policials". El llibre arriba en un moment en que es fa patent com a diversos indrets del planeta la brutalitat i la repressió policials esdevenen un problema per la convivència social.

Bell Hooks reflexiona sobre l’amor i la masculinitat a La voluntat de canviar, un text que planteja que els homes han de renegar del sistema d’expressió patriarcal i redescobrir la seva capacitat de mostrar sentiments. El llibre està previst per al 13 de setembre en traducció de Marta Pera.

Juan Carlos Pérez Cortes signa Anarquia relacional, que traduït per Núria Vidal sortirà el 4 d’octubre amb la voluntat de transcendir conceptes com el poliamor i l’amor lliure, que considera buits de contingut, i reflexionar sobre els diferents vincles afectius que estableixen les persones al llarg de la vida. "Hem de buscar l’empatia a l’hora de relacionar-nos", ha indicat Garcés referint-se a una de les claus del llibre.

El feminisme negre tornarà el 13 de setembre al catàleg de Tigre de Paper amb Com alliberar-nos, de Keeanga-Yamahtta Taylor. "En aquest assaig es recullen articles i entrevistes d’una autora vinculada al moviment Black Lives Matter", ha comentat l’editor: "el feminisme negre està molt d’actualitat a causa de les violències sexuals contra les persones trans de color, la seguretat pública i la persecució de les persones de color".

Garcés ha fet la reflexió que "cada cop hi ha a casa nostra més persones racialitzades, catalans de nova fornada, i si volem que siguin actors polítics hem de saber llegir les seves opressions i exclusions i com se’n poden alliberar".

Gabriel Alomar inaugura "Fil Roig"

Tigre de Paper, en coedició amb el segell tarragoní Lo Diable Gros, iniciarà el 18 d’octubre una nova aventura amb la creació de la col·lecció Fil Roig, que vol fer accessibles textos i llibres de principis del segle XX que “"an vincular la qüestio nacional catalana amb la qüestió social". La idea dels editors és treure un parell de títols l’any com a mínim durant 4 o 5 temporades, amb la coordinacio de Xavi Millan i Roc Solà.

El primer volum serà Catalanisme i socialisme de Gabriel Alomar, que "per primer cop va plantejar la necessitat d’unificar la reivindicació catalanista amb la socialista", ha explicat Garcés. El llibre aplegarà les dues conferències de 1910 que són els documents claus de l’aportació d’Alomar, així com un conjunt de textos pràcticament inèdits perquè només es van publicar a la Revista Jurídica de Catalunya.

La Nobel alternativa fitxa per Tigre de Paper

L’escàndol sexual que va afectar l’Acadèmia Sueca va impedir que el 2018 es nomenés un nou Premi Nobel, però la institució va reconèixer la trajectòria de l’escriptora de Guadalupe Maryse Condé amb el Premi Nobel Alternatiu. Tigre de Paper publicarà aquesta autora, fins ara inèdita en català, a través de la novel·la Jo, Tituba, bruixa negra de Salem. "Ja estem mirant altres títols perquè volem que sigui una autora nostra", ha dit Garcés.

En aquesta novel·la que sortirà el 6 de setembre, Condé tracta el tema de la bruixeria, que Tigre de Paper va abordar en un assaig de Silvia Federici. Les protagonistes són dues germanes i l’escenari un lloc comú del tema, el Salem dels judicis del 1692. La traducció va a càrrec d’Oriol Valls.

L’altra novel·la prevista pel 6 de setembre és Una nova època, de Silvia Ballestra, "no tan politica" com les que habitualment formen el catàleg del segell manresà. Garcés ha destacat que "té elements distintius com la memòria, el xoc entre el món rural i la modernitat, el desarrelament dels joves i l’ecologisme".

Els responsables de Tigre de Paper han avançat que el setembre del 2022 sortirà La fi de la nostra petita ciutat, l’obra més traduïda de l’escriptor grec Dijmitris Hatzís, de qui fa uns mesos va arribar a les llibreries El llibre doble.

D’altra banda, el segell no publicarà fins l’any vinent cap mes número de la col·leccio Els Petits Tigres "per deixar que els cinc que hem tret en poc temps tinguin vida i no fer allò que tan poc ens agrada de que uns llibres es mengin els altres".