Quan van començar a fer de Jan i de Júlia no s’imaginaven que s’estarien deu anys interpretant aquests dos germans que ja han protagonitzat cinc espectacles del Servei Educatiu del teatre Kursaal de Manresa. Ara Albert Ruiz Sáez (Manresa, 1984) i Sílvia Blavia Díaz (Manresa, 1975) donaran el relleu a nous intèrprets, que ja debutaran amb El meu primer Nadal al Kursaal, una proposta consolidada en l’agenda nadalenca manresana, de la qual actualment es programen una desena de funcions.

A l’hora de dir adéu als personatges, amb el qual molts infants els identifiquen fins i tot quan els troben al carrer (han vist créixer famílies), Ruiz assenyala que «cal tenir en compte que deu anys són molts i aquests personatges tenen molta tirada. S’ha creat una marca a Manresa i el que volem és que continuï creixent, amb més produccions, i per això es necessita fer un canvi». Tot i així i malgrat que era una decisió que sabien que arribaria tard o d’hora, Blavia admet que «em vaig desinflar per una qüestió de gestió emocional, per haver d’enterrar un personatge i una etapa que ha comportat tants anys, tants espectadors, tantes vivències, especialment els Nadals». «Havíem de treballar però eren els nostres Nadals», apunta Ruiz de seguida; i l’actriu remata: «Exacte! Treballàvem però ens ho passàvem bé amb els músics, amb l’ambient del Kursaal... I, ostres, ara aquest Nadal, què faré?». Doncs algun dia o altre aniran a veure com ho fan els seus substituts, que sorgiran d’un càsting al qual es van apuntar 46 noies i 8 nois. Se n’han escollit 21 (16 noies i 5 nois) per fer l’audició presencial el dissabte 23 d’octubre.

Cristina Gonzàlez Alsina (Manresa, 1978), responsable del Servei Educatiu del Kursaal i autora dels guions dels espectacles del Jan i la Júlia, també està assimilant el canvi i ja ha dit als dos actors que, «per poc que puguin, m’agradaria que hi fossin el dia del càsting, perquè cal imaginar nous intèrprets en uns personatges que han creat i han fet créixer ells, i que tinguin la química que ells tenien». Reconeix que, per escriure el correu electrònic en què comunicava la decisió del canvi, «vaig venir d’hora al Kursaal per estar tranquil·la, i vaig haver de parar i em vaig posar a plorar. Perquè aquesta ha estat la criatura de tots. Ha estat una oportunitat per a tots nosaltres quan, amb els espectacles creats amb Kids& Us, hem anat de bolos a Madrid, a Burgos... I ara estic espantada, però també convençuda que trobarem la màgia d’aquests personatges en uns nous actors».

De fet, quan Ruiz, que encara estudiava a l’Institut del Teatre i ja feia de cap de sala al Kursaal, i Blavia, que havia acabat les representacions de la comèdia musical Deixeu-me un tenor i feia poc havia estat mare, van començar a fer de Jan i Júlia no es coneixien. «Ha estat un intercanvi molt bo: ens complementem molt bé. El seu personatge fa créixer el meu, i a l’inrevés. El Jan sempre és més trapella i la Júlia és més centrada. Sobretot en les funcions de Nadal, ja pensava per on em sortiria l’Albert, però això també m’ajudava a estar a l’expectativa i que l’espectacle fos viu. Però amb un sol gest, ja sabia per on havíem d’anar», apunta Blavia. Ruiz exclama: «són deu anys aguantant la meva germana! I hi ha moltes coses entremig, les vides personals i etapes de cadascú... Cal entendre’s molt bé amb el company de feina».

Se’ls posava la pell de gallina quan, els anys que van fer carrossa de Reis, sentien que els infants els cridaven: «Jan, Júlia!». Ara tornen a ser només l’Albert i la Sílvia.