Els escriptors Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, amagats fins ara sota l'alter ego literari de Carmen Mola, han guanyat el Premi Planeta 2021 amb la novel·la 'La bestia'. L'obra, escrita a sis mans, s'ha imposat als 654 originals presentats en l'edició del seu 70è aniversari, dotada per primer cop amb un milió d'euros. Es tracta d'una novel·la negra protagonitzada per un periodista, un policia i una nena, que intenten resoldre assassinats d'infants de classe humil. D'altra banda, la finalista del guardó ha estat Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962) amb la novel·la 'Últimos días en Berlín', que viatja a la història del segle XX, un premi dotat aquest any amb 200.000 euros.

Mola és el pseudònim dels escriptors en les seves novel•les negres, en concret les que integren la trilogia ‘La novia gitana’ (Alfaguara), protagonitzada per la inspectora Elena Blanco. Iniciada el 2018 i integrada pels títols ‘La novia gitana’, ‘La red púrpura’ i ‘La Nena’, aquesta traduïda en vuit països i que ja té en marxa una adaptació televisiva. En les obres publicades fins ara, els tres autors havien mantigut l’anonimat fins al punt de ser considerats l’Elena Ferrante espanyola.

L'obra amb què s'han proclamat guanyadors és una barreja de novel•la històrica i thriller protagonitzada per una adolescent. Jorge Díaz ha explicat que l’escriptura a tres mans va ser una idea "esbojarrada" que van tenir fa uns anys, i que darrera Mola hi ha tres escriptors i guionistes.

Per la seva banda, Antonio Mercero ha destacat que el premi viatja al Madrid de 1834 enmig d’una epidèmia de còlera, “molt semblant” a les actuals. Agustín Martínez ha precisat que és una història de conspiracions i classes.

Una gala presencial

La 70a edició del Premi Planeta s’ha celebrat enguany al MNAC després de molts anys celebrant-se al Palau de Congressos de Barcelona, i després de la passada edició marcada per la pandèmia amb menys aforament al Palau de la Música, on va guanyar Eva García Sáenz de Urturi amb la novel·la 'Aquitania', i que va tenir Sandra Barneda com a finalista amb ' 'Un océano para llegar a ti'.

El jurat de la 70a edició del Premi Planeta ha seleccionat aquestes dues obres entre les deu novel·les finalistes d'enguany, que van ser escollides entre 654 originals presentats, una xifra rècord en la història dels guardons. El jurat de està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

Enguany destaca la dotació dels premis que si bé inicialment era de 601.000 per al guanyador i 150.250 per al finalista, serà finalment d'un milió d 'euros i 200.000, respectivament. La quantia fa que el premi se situï al nivell del Nobel, distingit amb aproximadament 998.000 euros -10 milions de corones sueques- i empaten com a premi literari més ben dotat del món. Al premi s'hi han presentat autors d'arreu, on hi destaquen obres de l'estat espanyol, Amèrica del Sud, Amèrica del Nord, Amèrica Central i Europa.

La novel·la finalista

Paloma Sánchez-Garnica és llicenciada en Dret i Geografia i Història, i és autora d’’El gran arcano’ (2006), ‘La brisa de Oriente’ (2009), ‘El alma de las piedras’ (2010) ‘Las tres heridas’ (2012) i sobretot ‘La sonata del silencio’, adaptada a la televisió. També, ‘Mi recuerdo es más fuerte que tu olvido’ i ‘La sospecha de Sofía’.

Sánchez-Guernica ha explicat que la novel•la versa sobre com influeix la Història en les persones, així com del paper dels totalitarismes.

Torna el sopar tradicional

Després de la passada edició marcada per la covid i celebrada només amb els deu finalistes del guardó, els responsables del Grup Planeta, editors, llibreters i la premsa, el Grup Planeta ha tornat a ser l'amfitrió del tradicional sopar literari, on s'hi ha reunit uns 600 convidats, i que ha tingut importants mesures de seguretat.

Ha destacat la presència dels reis d'Espanya, rebuts pel president del Grup Planeta, José Creuheras. D'altra banda, per la catifa vermella han passat la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga (que ha trencat la postura dels darrers anys del Govern de no enviar-hi representants); el ministre de Cultura, Miquel Iceta; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

Creuheras ha destacat que aquest ha estat un “any especial” per la represa desprès de la pandèmia i pel 70è aniversari del guardó. El president del grup ha recordat la família Lara i ha celebrat que el projecte segueix creixent any rere any després de 25.000 novel•les presentades en tota la seva història.

Reconeixement als reis d’Espanya

En el seu discurs, Creuheras ha sol·licitat a Iceta un pla d'ajuda per a les llibreries, i ha demanat un reconeixement especial per als reis d'Espanya per la seva "fermesa" i la vocació de millorar la societat. La petició ha aixecat un aplaudiment per part dels assistents, molts d'ells dempeus.

A banda de la representació política i institucional, han participat en el tradicional sopar literari membres del grup editorial i els seus segells, autors, professionals de la comunicació (vinculats o no als mitjans de comunicació propietat de Planeta), i personalitats diverses del món de la cultura, com per exemple Eduardo Mendoza, Boris Izaguirre, Carme Riera, Javier Sierra, Najat El Hachmi, Dolores Redondo, Luis del Olmo, Susana Griso i Sandra Barneda.