'Swing', de Rafael Vallbona (Edicions 62); 'La casa dels avis', de Vicenç Villatoro (Proa) i 'Els fills de la senyora Zlatin', de Maria Lluïsa Amorós (Columna) són les obres que Òmnium Bages-Moianès i l'Ajuntament de Manresa han triat com a finalistes del 22è Joaquim Amat-Piniella. El premi busca posar en relleu una obra publicada que se centri o difongi algun dels moviments socials contemporanis i atorga 2.000 euros al relat guanyador.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc a l'Auditori Plana de l'Om de Manresa el dia 23 de febrer de 2022, en el marc de la Festa de la Llum. Les obres que participen en el Premi Amat-Piniella han de ser novel·les, llibres de memòries o dietaris, han de ser originalment escrites en llengua catalana, s'han d'haver publicat, en el cas d'aquesta convocatòria, entre l'1 de setembre del 2020 i el 31 d'agost del 2021 (ambdós inclosos), i han de centrar-se o reflectir algun dels moviments socials contemporanis.

Una comissió assessora, formada per representants de les diferents entitats i institucions implicades en l'organització del Premi (Ajuntament de Manresa, Òmnium Bages-Moianès, Biblioteca del Casino, Gremi de Llibreters, Associació Memòria i Història, Associació Misteriosa Llum) selecciona, entre els mesos de juny i setembre, les millors obres que s'adapten als requisits i n'acaba triant les finalistes.

El jurat d'enguany que decidirà quina de les obres és la guanyadora està format per l'escriptor Llorenç Capdevila, la bibliotecària Montserrat Caus, l'escriptor Jordi Estrada, el periodista d'aquest diari Toni Mata, l'escriptor i periodista Genís Sinca, i la periodista, col·laboradora de Regió7 i presidenta d'Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana.