«Aquest espectacle neix de l’observació d’aquelles persones que, al carrer, alcen la veu per cantar cançons que parlen dels drets humans, de la llibertat. Perquè folk vol dir comunitat, poble. I tots tenim la nostra veu del poble», explica Jordi Vallespí, director musical i pianista d’One, two, free... Folk!, l’espectacle en format concert-teatralitzat que, dissabte, es podrà veure a la Sala Gran del Kursaal.

La proposta, amb una acurada escenografia, que inclou projeccions, comença en l’andana d’una estació de tren i narra el viatge d’un grup de músics de carrer i personatges com el cap d’estació que recorren la història del folk anglosaxó i dels seus valors al llarg del segle XX. No obliden, però, l’introductor del folk català, Xesco Boix, la cançó del qual Estima, Estima serveix de porta d’entrada del muntatge. I és que, com remarca Vallespí, d’una banda, «Boix sempre deia que les cançons no eren perquè ell les cantés sinó per poder-les compartir» -clau de l’espectcle- i, de l’altra, el músic, que va morir fa 37 anys, encarna com ningú el perfil folk: «Bici i guitarra a l’esquena. I allà on em porti la vida». També com a l’espectacle i com, en l’escena folk bagenca, han protagonitzat músics com Lluís Atcher o Lluís Pinyot.

Un estil que trenca barreres

Vallespí estarà acompanyat a l’escenari per Laura Jara (veu i castanyoles), Arthur Ibáñez (veu i guitarres), Alèxia Escassi (veu i pandereta), Aldo Visconti (veu, whasboard i bateria) i Quim Bernat a l’harmònica, sintetitzador, flauta travessera, guitarra i saxo. Músics de «rock, de jazz, de musical...» d’edats entre els 20 i els 60 anys que aprofundeixen en la idea «de comunitat i família». Perquè els músics de folk, remarca el director de l’espectacle, «fan de calidoscopi, agafen les inquietuds de la gent, les vesteixen amb lletra i música i les tornen al poble. Fem». Per a Vallespí, «és un dels estils musicals que trenca les barreres entre músics i públic».

L’objectiu és posar a l’abast dels espectadors un recull de clàssics de Peter Seeger, Bob Dylan,, Woody Guthrie, Joan Báez o fins i tot Simon and Garfunkel que «malgrat no ser típicament folk parlen de la poètica d’aquesta època»... «versionats en diferents llengües amb arranjaments de diferents estils com el soul, el reggae o el country. Sempre « des del respecte, mantenint l’esperit que va fer néixer aquestes cançons però enriquint-les a la nostra manera», subratlla Vallespí. «Cançons representatives, que es porten a la pell» com Blowin in the wind (Bob Dylan), Five hundred miles (Hedy West) o Where have all the flowers gone? (Seeger) en versió «swing». Es tracta de fer partícip al públic del «missatge poètic i vital» d’uns temes d’alt voltatge social cercant la bellesa del músic romàntic per excel·lència. Com rebla Vallespí, «la nostra maleta és una funda de guitarra».

Un espectacle per a tots els públics estrenat en pandèmia

One, two, free... Folk! es va estrenar el març del 2020, en l’esclat de la pandèmia, al CaixaFòrum Tarragona amb vint persones. Han passat per diferents escenaris del país i, també, de Saragossa i Madrid. Tipificat inicialment com un espectacle infantil, en el fons, com apuntava Joan Morros d’El Galliner, el muntatge, està pensat perquè arribi a tots els públics. «No hi ha avi o nen que desconnecti», explicava el seu director, Jordi Vallespí. Viure en temps de covid no ho permet però la primera intenció (i el gran desig) era «tornar a la rotllana», trencar literalment la distància.