La Sagrada Família ha il·luminat aquest dimecres al vespre l'estel que corona la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del temple amb 138 metres d'alçada, a l'espera que s'acabi la torre de Jesucrist. L'estrella té 12 puntes, un diàmetre de 7,5 metres i un pes de 5,5 tones, i ha estat beneïda prèviament pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, després d'una missa multitudinària i amb intervenció musical de l'Orfeó Català coincidint amb la jornada de la Immaculada Concepció.

El programa d'actes ha començat al matí amb un cerimonial de la cultura popular a dins de la basílica i una ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona a l'entorn del recinte. L'acte l'han encapçalat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i dins la basílica hi ha actuat la Cobla Sant Jordi, els Gegants de la Ciutat, l'Àliga, l'Esbart Gaudí i els castellers de la Sagrada Família.

A la tarda, a les 18.00 hores, ha començat l'acte litúrgic, presidit per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, en què s'ha estrenat la composició amb els arranjaments de Marc Timón de la peça 'Magnificat', en homenatge a la Mare de Déu, interpretada per l'Orfeó Català i un conjunt instrumental de metall i percussió, acompanyats per l'orgue. Durant la missa, a la qual ha assistit l'arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, altres bisbes catalans i l'abat de Montserrat, Manel Gasch, Omella ha volgut destacar tota la simbologia cristiana de la capital catalana, amb temples vinculats a la família de Jesús, començant pel temple expiatori del Tibidabo, passant per la Sagrada Família i acabant a Santa Maria del Mar. Al final de la missa també s'ha pogut veure i escoltar una intervenció gravada pel Papa Francesc, que ha destacat el paper d'Antoni Gaudí com a arquitecte basat en la naturalesa i la Bíblia.

La celebració ha comptat també amb la presència de moltes autoritats civils, com per exemple la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; l'inspector general de l'Exèrcit, Fernando Aznar; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; els tinents d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni i Albert Batlle; el líder del PSC, Salvador Illa; el secretari general de Foment del Treball, David Tornos, i els membres del patronat de a Junta Constructora de la Sagrada Família, entre altres.

Tot seguit, cap a les 19.50, s'ha inaugurat i il·luminat la torre de la Mare de Déu i s'ha encès l'estel de vidre de 12 puntes que la corona. Durant l'acte a l'exterior, davant de centenars de persones i amb un fred i un vent intens, el cardenal Omella ha fet la benedicció de la torre, que s'ha il·luminat fins a arribar a l'estel, amb l'acompanyament del cor de l'Orfeó Català i un conjunt instrumental, sota la direcció de Marc Timón.

Els secrets de l'estrella

L’estrella que corona la torre dedicada la Verge de la Sagrada Família i el mateix cimbori compten amb una il·luminació que és d’«una autèntica obra d’enginyeria de gran complexitat tècnica», segons la Fundació Endesa, que ha col·laborat en el projecte.

Així l’estrella està formada per 12 puntes i un nucli central, un dodecàedre, on descansen els 12 focus que la il·luminen, cada un dirigit a cada una de les puntes. A més, cada focus està format per 12 eixos de llum: 8 de perimetrals en forma de cercle i 4 de centrals.

Tota la il·luminació és led, cosa que permet que el consum energètic sigui 10 vegades inferior al que tindria una il·luminació convencional. La potència de cada punta és de 43 W, cosa que significa que la potència total és de 516 W, la mateixa que necessita una liquadora estàndard o un ordinador de taula.

La tonalitat de l’estrella és més freda que la de la resta de la basílica. La temperatura del color és de 4.000 kelvins, el color equivalent al d’un llum de mercuri. L’elecció respon al desig de fer destacar l’estrella sobre la resta de la il·luminació de la basílica (3.000 kelvins) i a la intenció de marcar una continuïtat amb els colors del fust de la torre de Maria, que van del blau al blanc. Així mateix les estrelles reals tenen un gran ventall de tons, des de les més blaves a les més vermelloses.

Un altre condicionant que s’ha tingut en compte per a la il·luminació és la temperatura ambiental. Així, l’estructura i els focus estan preparats per suportar fins a 80º centígrads si estan apagats i 42º, la temperatura màxima registrada a Barcelona a la nit, si estan encesos.Per descomptat tota la il·luminació està digitalitzada i els focus monitorats i telecontrolats, de manera que si se superen determinats paràmetres o un dels focus té un comportament diferent de l’establert, saltarà l’alarma i es podrà actuar de manera immediata.