Moià ha transformat l'antiga cort de porcs del carrer del Salt de Moià en un centre cultural. L'artista i poeta Nerea Campo i el comissari del festival de creacions contemporànies Ex Abrupto, Eudald Pla, són els impulsors de la iniciativa 'A cobert', que s'estrenarà aquest dissabte.

El nou espai vol promoure el pensament crític i la creació artística en l'entorn rural. El nou centre s'estrenarà amb un recital poètic d'en Francesc Cañas, poeta moianès, i Àngels Moreno, premi Maria Mercè Marçal de poesía l'any 2017. Presentaran conjuntament les seves últimes publicacions: 'Ad Absurdum' i 'L'Agulla'.

El nou espai, recalca Eudald Pla, codirector de la iniciativa, s'ubica en un dels carrers més antics de la capital del Moianès, on dècades endarrere hi havia una cort de porcs. Fa set anys, de la mà del col·lectiu Ex Abrupto, ja s'hi van començar a fer activitats més artístiques. "Però de caràcter més punk i underground", explica. Ara, tanmateix, conjuntament amb Nerea Campo, han volgut acabar de restaurar l'indret amb l'objectiu de donar-li "una nova dimensió".

Nerea Campo i Eudald Pla al nou espai de Moià ACN

'A cobert', especifica Pla, sorgeix de què un dels espais principals és el cobert exterior "però també de la idea de ser un lloc on protegir-te del que passa fora". I és que, afegeix Campo, busca ser un lloc on promoure el "pensament crític" i fer-ho lluny de les grans ciutats, a l'entorn rural. Per aquesta raó busquen difondre més enllà de "l'art" i donar veu "a les noves maneres de pensar, com el feminisme o l'ecologisme". A més, entre els trets més característics, hi ha que serà un espai lliure de consum d'alcohol i de carn animal.

Professionalitzar l'artista lluny de la ciutat

El nou espai compta amb tres espais: una sala gran per a les formacions i els esdeveniments; una sala petita per a exposicions i un jardí amb cobert per llegir o meditar. S'estrenarà amb la poesia, però l'objectiu és fer-hi també presentacions, tallers, formacions i exposicions d'art.

Algunes de les activitats que s'hi faran seran de pagament. Pla explica que la raó es deu que poden reivindicar la "professionalització" de l'artista i que, per tant, tots els que hi participin puguin cobrar per la seva feina.