La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat aquest dimecres el Pacte Nacional per la Llengua, que amb una dotació de 345.000 euros té l'objectiu de fer un diagnòstic comú sobre l'estat de la llengua per impulsar la "promoció del català" des del consens polític i social.

En una roda de premsa aquest dimecres al costat del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha explicat que la iniciativa compta amb el suport d'ERC, Junts, els comuns i la CUP, i que finalment, també comptarà amb l'aval del PSC, amb els qui ja s'ha mantingut una primera reunió per traslladar-los la metodologia del pacte, tot i que la consellera recorda que "tothom té la porta oberta".

Vila ha destacat que la iniciativa permetrà "avaluar l'estat" del català i impulsar propostes per incrementar-ne l'ús i coneixement col·lectiu, i que al febrer es farà una primera reunió amb tots els agents implicats que encapçalarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Garriga, per la seva banda, ha afirmat que són diversos els indicadors que mostren que "el model" lingüístic presenta "símptomes d'esgotament" i s'ha emplaçat "actualitzar i modernitzar" les eines que l'han fet avançar fins ara.

La consellera convida "tothom" a sumar-se al Pacte

Natàlia Garriga ha convidat "tothom" a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua. Les úniques premisses, ha dit, són "reconèixer" la unitat de la llengua i la situació "complexa i delicada" que travessa, i compartir la necessitat d'actuar.

En aquest sentit, Garriga ha valorat positivament que el cap de l'oposició, Salvador Illa, li ha confirmat que el PSC en formarà part (juntament amb els partits de la coalició de Govern, la CUP i En Comú Podem).

Cs, PPC i Vox carreguen contra els socialistes

Els tres partits conservadors, en canvi, rebutgen la predisposició dels socialistes a negociar un acord. El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha ironitzat amb el PSC retraient-los que "mai decep" l'independentisme. "No tenen remei", ha dit a Twitter. També, ha fet un joc de paraules amb el nom del líder del PSC amb el hashtag "#SalvadorDelSeparatisme". Per la seva banda, el president de Vox, Ignacio Garriga, ha titllat els de Salvador Illa de "corresponsables" d'una presumpta "falta de llibertat" a Catalunya. La diputada del PPC Lorena Roldán ha ironitzat també a Twitter en el mateix sentit que Carrizosa i Garriga.