La companyia barcelonina Sacude Danza, i les entitats manresanes Xàldiga i la Colla Castellera Tirallongues protagonitzaran l'espectacle inaugural de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa. El muntatge, creat expressament per a l'ocasió, portarà per títol Manresa 2022 Transforma i es farà el dissabte 29 de gener a les vuit del vespre, a la Plaça Major.

Manresa 2022 Transforma és un muntatge de música, cultura popular i dansa aèria sobre una plataforma volant que se situarà, mitjançant una grua, davant la façana de l’Ajuntament de Manresa. Es tracta d’un espectacle creat per la reconeguda companyia barcelonina que convida a l’eufòria en un viatge aeri, tot transmetent al públic un estat de felicitat i estimulant-lo a través dels vols, els balls i les acrobàcies.

La funció comptarà amb la col·laboració especial de Xàldiga i de la Colla Castellera Tirallongues, que ja estan treballant amb la direcció artística de la companyia. La participació dels tabalers, diables i castellers de la ciutat contribuiran, segons el consistori, "a la difusió d’un missatge de complicitat, de transformació i de festa col·lectiva, ingredients que són principals en la recepta del projecte Manresa 2022, i que s’oferiran al públic per fer-lo partícip de l’inici de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa". L’espectacle es durà a terme seguint la normativa covid que estigui vigent el 29 de gener.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

L’espectacle inaugural donarà pas a un programa que conté més de 40 accions i 100 activitats i que està distribuït en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp, l’Escolania de Montserrat o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot consultar a www.manresa2022.cat.

L’organització de Manresa 2022 està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte.