Nou episodi pel polèmic tercer lloc de Tanxugueiras al Benidorm Fest. Des que dissabte a la nit la votació del jurat professional les va allunyar del somni eurovisiu –Tanxugueiras va rebre la màxima puntuació en els vots del públic– les crítiques al sistema de votació han envaït les xarxes socials. No només per part de fans anònims, sinó que moltes cares conegudes de la política, la televisió, la indústria musical o el cine han sortit a la palestra per considerar «tongo» el que va passar a la final del Benidorm Fest.

I quan pensàvem que la indignació ja no podia donar més de si, el diputat nacionalista al Congrés Néstor Rego acaba de fer públic que el seu grup demanarà la compareixença pública del president de CRTVE –organitzadora de la gala– perquè doni explicacions sobre quins criteris s’han seguit per escollir el jurat professional.

El cert és que les teories sobre per què el jurat professional va donar l’esquena a Tanxugueiras han col·lapsat les xarxes: que si la cançó de Chanel és més comercial, que si CRTVE ja volia que Chanel guanyés des del principi... Fins i tot molts votants tenen la sensació –o això es llegeix a les xarxes– que simplement Tanxugueiras no anirà a Torí perquè la proposta és en gallec.

En aquest sentit, el diputat Néstor Rego afegeix: «Hoxe hai moitos galegos e galegas que teñen a lexítima percepción de que se actuou con parcialidade para evitar que unha canción en galego fose a Eurovisión, dúbidas que é preciso esclarecer e apurar responsabilidades, se for o caso. Rexistraremos tamén preguntes ao respecto» (Avui són molts els gallecs que tenen la legítima percepció que s'ha actual parcialment per evitar que una cançó en gallec vagi a Eurovisió, dubtes que cal aclarir i depurar les responsabilitats, si cal. També registrarem preguntes al respecte).