L’escriptora mallorquina Maria Antònia Oliver, premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2016, va morir ahir a Palma als 75 anys. En un missatge a les seves xarxes socials, la Direcció de Política Lingüística del Consell de Mallorca va confirmar la defunció d’Oliver (Manacor, 1946), que va qualificar de «gran» escriptora, i va traslladar el seu condol.

La reconeguda escriptora va guanyar el 1994 el premi de novel·la Ciutat de Palma Llorenç Villalonga per la seva obra Amor de cans. El 2 de desembre passat, el teatre Mar i Terra de Palma va acollir un acte per homenatjar Oliver amb motiu del seu 75 aniversari. Segons l’Ajuntament de Palma, Oliver ha estat «una de les veus més importants de la literatura catalana de les últimes dècades». El 2003, l’escriptora va rebre el premi Ramon Llull que concedeix el Govern i va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat.

L’escriptora va publicar la seva primera novel·la el 1970 i, a partir d’aleshores, va escriure contes, novel·les, teatre, articles, traducions i guions cinematogràfics. Entre les seves obres figuren Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà, El vaixell d’Iràs i no tornaràs, Estudi en Lila -que La Magrana ha reeditat aquesta mateixa setmana-, Joana E. i Negroni de ginebra.