El moment que està vivint l’equip femení de futbol del Barça és històric. L’any passat va conquerir el Triplet i aquesta temporada ja ha guanyat dos títols. Però no fa gaire, la secció vivia a l’ombra de la masculina i el seu seguiment era marginal. Aquest llibre n’explica el trajecte.

El dia de Reis de l’any passat, en plena pandèmia, el Barça va jugar un partit de Lliga contra l’Espanyol en un Camp Nou buit. El club va traslladar el matx a l’estadi per homenatjar el cinquantenari del naixement d’una secció que avui en dia enamora el planeta futbolístic. Els noms d’Alèxia, Aitana, Jenni i Mapi León, entre altres, són en boca de tothom. Però durant bona part del mig segle transcorregut des del dia de Nadal del 1970, quan les pioneres van disputar el primer partit al Camp Nou, la visibilitat del futbol femení del Barça ha estat escassa.

El llibre de l’historiador Manuel Tomás, que treballa a l’Arxiu Històric del FC Barcelona, posa en relleu el camí recorregut des d’una època en què el futbol practicat per dones era vist com una excentricitat fins avui en dia, amb un equip que ha assolit el cim esportiu i un reconeixement inimaginable. Des d’Immaculada Cabecerán fins a Alèxia Putellas, moltes dones, la majoria anònimes, han contribuït a fer créixer el Barça femení.