El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va inaugurar ahir la nova cara de la seva joia de la corona, la sala de les pintures murals de Sant Quirze de Pedret, amb l’objectiu d’apropar-lo al públic dotant les pintures d’un relat.

Les autoritats escolten l’explicació de l’actuació realitzada | ALEX GUERRERO

L’actual museografia de la sala era dels anys vuitanta. Gairebé 40 anys després, es va crear un equip multidisciplinari per repensar aquest espai amb l’objectiu de dignificar-lo. Entre les actuacions que s’hi han dut a terme destaquen la restauració de les pintures murals que ocupen l’absis, la reformulació de la il·luminació, l’exposició de les dues pintures preromàniques a mode d’obra d’art i la inclusió d’algunes taules de llum on es donarà més informació sobre la iconografia de l’absis explicant les figures de l’Orant i el Cavaller i exposant com es realitza un arrencament d’una pintura mural.

La novetat més important i innovadora, però, és la presentació d’un model digital integral de l’església de Sant Quirze de Pedret incloent-hi els aixecaments de dades 3D amb escàners dels interiors i exteriors de l’església, dels diferents fragments pictòrics dispersos entre Solsona i el MNAC, i la mateixa església i el posterior modelat tridimensional. Això permetrà al visitant gaudir d’una presentació visual integral i més clarificadora d’aquest conjunt de pintures com no s’ha fet mai abans gràcies a l’ús de tècniques d’última generació.

Les pintures preromàniques i romàniques de la sala pertanyen al conjunt de decoració mural de l’església de Sant Quirze de Pedret, situada a Cercs. Aquestes pintures murals constitueixen un exemple pràcticament únic a Europa de pintura d’aquesta època.

La inauguració de la sala va tenir la participació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Carles Freixes; el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, i l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert. L’estrena de la sala i l’acte d’inauguració es van fer en el marc de la iniciativa de la Nit dels Museus, una setmana en què els museus catalans duen a terme 230 activitats gratuïtes per apropar el patrimoni a tots els públics