Cardona té registrats 124 casos de veïns que van ser jutjats i condemnats pel règim franquista i sotmesos a judicis sumaríssims. D’aquests, tretze van ser castigats amb la pena de mort, onze dels quals van acabar afusellats i als altres dos se’ls va commutar per reclusió perpètua. Un dels que van patir la pena capital va ser Joan Torrents Macià, alcalde de Cardona durant la Segona República i besavi de l’actual batlle, Ferran Estruch. Torrents Macià va ser executat i enterrat al Fossar de la Pedrera el 5 de maig del 1939.
I precisament amb el nom de l’alcalde republicà es bategen les primeres Jornades de memòria històrica, un cicle de conferències i actes institucionals que volen divulgar, recordar i homenatjar totes les víctimes del franquisme, i que consoliden les xerrades que ja durant l’anterior legislatura s’havien organitzat des de la regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica. De fet, el maig del 2018 el consistori va organitzar un acte d’entrega a familiars de cardonins condemnats i afusellats pel règim franquista dels certificats que anul·laven de manera oficial els judicis sumaríssims, amb l’aleshores conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó.
Les Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià començaran el 27 de maig i s’allargaran fins al 10 de juny, amb la intenció d’establir un programa anual d’activitats per a la recuperació de la memòria històrica.
Placa d’homenatge a l’alcalde i a les víctimes del franquisme per obrir els actes
Les jornades començaran amb divendres 27 (20 h), al saló de sessions de l’Ajuntament, amb el descobriment d’una placa en homenatge a Joan Torrents i Macià, alcalde de Cardona, i a totes les víctimes del franquisme. Després, l’arxiver municipal, Andreu Galera, farà una xerrada sobre «El cas del fons Cuadrench (1785-1968)». Dimarts 31, la periodista i directora del Sense Ficció (TV3), Montse Armengou, presentarà el documental Els internats de la por. Serà a les 19 h al Centre Cardona Medieval, amb col·loqui posterior. Finalment, les jornades acabaran el 10 de juny amb la inauguració i presentació de l’exposició 1932: Tres dies de revolta al Cardener, a càrrec dels seus autors, Jordi Algué i Marc Rubí, a l’antiga central elèctrica del Parc Cultural de la Muntanya de Sal. L’exposició es podrà visitar fins el 10 de juliol.