La Sala Petita del Teatre Kursaal, amb localitats exhaurides, va ser l’escenari, ahir, de la recreació de l’obra de L’hostal de la Glòria, de Josep Maria Sagarra, en un format de radioteatre a càrrec d’actors i actrius del Grup de Teatre Nostra Llar de Manresa. L’acte s’incloïa en la programació d’homenatge a la locutora i actriu manresana Maria Matilde Almendros, del qual aquest 2022 se celebra el centenari del seu naixement.

Els 12 actors i actrius del Grup de teatre Nostra Llar del Poble Nou de Manresa van interpretar ‘L’hostal de la Glòria’ de Josep Maria de Segarra en una dramatúrgia de Carles Claret i dirección de Jordi Gener, sota una idea original de Pilar Goñi. Aquesta obra havia estat interpretada per Maria Matilde Almendros Carcasona el 1940 a Ràdio Manresa.

‘’El ràdioteatre era una forma d’omplir hores de ràdio i d’apropar als oients als grans clàssics catalans. A Manresa, teníem actors i actrius de companyies teatrals de la ciutat d’un alt gran nivell i interpretaven des dels clàssics catalans de Guimerà a Calderón. A l’hora de commemorar l’any Almendros no vàrem tenir dubte que s’havia de fer ràdioteatre’’ explica Pilar Goñi, Comissària del Centenari.

La representació forma part del Centenari dedicat a l’actriu i locutora, manresana de neixament i que va dedicar la seva vida al teatre i a la ràdio. L’obra de Segarra va interpretar-la centenars de vegades tan a Manresa en homenatges que se li van dedicar com en la seva companyía a Barcelona. El grup del Poble Nou la van representar fa uns anys i, en aquesta ocasió, el format de ràdioteatre ha estat una nova experiència.

Com explica el director del grup del Poble Nou, Jordi Gener ‘’Mai havíem fet ràdioteatre i ara ha estat un moment únic per posar-ho en escena i convertir-ho en una obra per escoltar, per a ràdioteatre’’.

L’obra te una durada de gairebé tres hores i calia escurçar-la i, a la vegada, donar-li el format de ràdioteatre introduint les figures dels narradors, una feina que han anat a càrrec de Carles Claret, Tània Rodríguez i Eduard Font. Per a Carles Claret ‘’ha estat un repte fer la dramatúrgia sense trencar l’obra escrita per un gran del teatre català com és Segarra, introduint el personatge del narrador i posant en context als oients per a què situin en tot momento l’acció’’.

L'hostal de la Glòria se situa a Ripoll, l’any 1823, en l’època de la repressió contra els constitucionalismes que, mitjançant el general Riego, han restablert la Carta Magna de Cadis: la “Pepa”. Segellada una dècada abans, la constitució s’emmiralla en la Revolució Francesa, aboleix l’absolutisme del rei i vol obrir la porta a la Il·lustració. A la capital del Ripollès, hi vivien unes 3.000 persones. El triangle Amorós entre l’Andreu, la Glòria i la Roser és l’eix sobre el que es mou l’argument de l’obra, estrenada al Teatre Romea de Barcelona el 7 d'octubre de 1931 per la companyia de Maria Vila i Pius Daví.

A Manresa, va ser protagonitzada al Teatre Conservatori per Maria Matilde Almendros Carcasona el 1969, en motiu de l’homenatge que es va fer a l’actriu i locutora.

L’homenatge a Almendros és una iniciativa de l’Institut Català de les dones, l’Associació de dones periodistes de Catalunya, el Col.legi de periodistes de Catalunya, l’Ajuntament de Manresa, Ràdio Manresa-SER i El Galliner.

Al final de la representació, entre els elements de la ràdio, els micròfons i algún detall escènic per posar la representació en context, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va lliurar un obsequi de record en la figura de l’àliga a l’elenc teatral.

Aquest ràdioteatre es podrà escoltar per Ràdio Manresa el dia 6 de juny, a les 12 del migdia, i es podrà veure a Canal Taronja de televisió el mateix 6 de juny a les 12 del migdia i a les 10 de la nit.