Les sis actuacions del 14è Festival Stagnum se celebraran del 22 de juliol al 27 d’agost amb la voluntat d’obrir el projecte a nous públics, motiu pel qual enguany hi haurà una funció de pallassos a càrrec de la companyia manresana Teatre Mòbil. Les actuacions tindran lloc al claustre del monestir romànic de Santa Maria i oferiran un repertori musical divers, amb jazz, música barroca i peces de Bach en el calendari. Al llarg de gairebé una dècada i mitja, s’han programat una setantena de propostes que han tingut la presència de més de 4.000 espectadors, segons l’organització.

«L’Stagnum és un cau de cultura, de música, de les totes arts», defineix David Cid, director del festival: «afortunadament, tenim aquest espai immillorable que ens cedeix el bisbat de Vic». La programació d’enguany inclou cinc concerts d’estils diferents i l’enregistrament de la XX Bachiana. Precisament, fa uns dies, durant la presentació de la programació, també es va donar a conèixer el tercer volum de la col·lecció de discos compactes d’Stagnum, "Stagnum Jazz Quartet", enregistrat l'any passat i produït per Joan Ribó, d'Audiovisuals de Sarrià.

L’activitat es posarà en marxa el divendres 22 de juliol amb l’espectacle Les pedres s’aixequen patint, amb Gerard Horta (veu) i Marc Egea (viola de roda). Les trajectòries d’ambdós creadors posaran en contacte l’obra d’autors com Perucho, Maiakovski, Ovidi Montllor i Jim Morrison, en un diàleg entre música i poesia d’una hora de durada que vol mantenir la tensió entre la tendresa i la duresa.

El dissabte següent, 30 de juliol, serà el torn del muntatge Cösmix dels Teatre Mòbil, és a dir, Jordi Girabal i Atilà Puig. Sobre l’escenari, dos viatgers que no es cansen mai però són un pèl excèntrics i, sobretot, fan riure petits i grans.

El festival continuarà el 6 d’agost amb Bach a la fresca, una vetllada per recordar concerts bachians d’altres anys a través dels enregistraments que es van realitzar en el seu moment.

Serà una cita preludi de la XX Bachiana, que enguany estarà protagonitzada per l’estrena de l’espectacle Dit de drap, amb música de J.S. Bach i Inés Borrás i textos de Dolors Miquel, Berta Giraut, Elisabeth Bishop i Anne Sexton. A l’escenari hi seran Inés Borrás (piano), Denis Navarro (violoncel), Berta Giraut (actriu) i Jordi Vidal (actor), amb Montse Colomé en la direcció escènica.

El darrer cap de setmana es podran gaudir dues propostes molt diferents. Andanzas, el divendres 26 d’agost, mostrarà el joc entre la poesia i la improvisació sonora (jazz, música antiga) que posen en solfa la poeta Carine Valette i el violinista Pavel Amilcar. El duet fa una dècada que comparteix escenaris, i en aquesta ocasió també hi serà el pianista Antonio Mazzei.

L’endemà es podrà escoltar els Louis Armstrong Jazz Care All Stars, amb la formació integrada per Ricard Gili (trompeta i veu), Oriol Romaní (clarinet), Dani Alonso (trombó i veu) i els membres del Jazzcare Trio, Alan Guiu (piano), Queralt Camps (contrabaix) i Pau Bombardó (bateria). El sextet aproparà el públic a la música del trompetista nordamericà.

STAGNUM.22

Totes les actuacions es faran al monestir romànic de Santa Maria de l'Estany

Divendres, 22 de juliol. "Les pedres s'aixequen patint", amb Gerard Horta (veu) i Marc Egea (viola de roda). Música i poesia. 22 h. 15 euros.


Dissabte, 30 de juliol. "Cösmix", amb Teatre Mòbil (Jordi Girabal i Atilà Puig). Clown, públic familiar. 22 h. 15 euros; menors de 12 anys, 5 euros.


Dissabte, 6 d'agost. "Bach a la fresca". Projeccions d'enregistraments de concerts anteriors de la Bachiana. 22 h. Entrada lliure.


Dissabte, 13 d'agost. "XX Bachiana. 'Dit de drap'". Música de Bach i textos de poetes (Bishop, Sexton, ...). 22 h. 15 euros.


Divendres, 26 d'agost. "Andanzas". Pavel Amilcar (violí), Carine Valette (poesia) i Antonio Mazzei (piano). 22 h. 15 euros.


Dissabte, 27 d'agost. "Homenatge a Louis Armstrong", amb Louis Armstrong All Stars. 22 h. 15 euros.


Entrades: www.entrapolis.com i a taquilles els dies de concert.