Fa 400 anys, un segle després de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat es va bolcar en unes festes per celebrar la canonització del sant, que van omplir els carrers de festa i actes populars. Per rememorar aquesta efemèride que va sacsejar la ciutat sencera, arriba #LAREFESTA del Camí Ignasià, una jornada festiva oberta al públic que a partir de les 19 h d'avui dissabte fins a la matinada omplirà Manresa de música, cultura popular i tradicional i llum.

L'eixordidor estrèpit dels trabucaires, amb els plors inclosos d'algun infant, ha marcat l'inici de la Refesta a les 7 de la tarda en punt. A la Plana de l'Om, lloc de l'arrencada dels actes, s'hi ha anat aplegant gent. El ritme dels tabalers de Xàldiga agafa el relleu als trabucs i comença la cercavila, seguits del bestiari del correfoc ballant tot enfilant per Sant Miquel. Entre el públic hi ha de tot: famílies senceres amb canalla, parelles, gent gran, gent jove... cada vegada hi ha més gent que els segueix.

L'eixordidor estrèpit dels trabucaires han fet inici de la festa Oscar Bayona

La plaça Major es va omplint de gent que se suma a la que hi ha fent el beure. A la festa s'hi afegeix l'altra cercavila amb més tabalers de Xàldiga, els gegants de la ciutat i l'àliga. Una batucada conjunta a la plaça dona pas a l'espectacle de dansa. L'objectiu de la dansa era reflectir el canvi del caos a l'estabilitat i l'alegria, un canvi que s'ha vist reflectit en les evolucions dels dansaires i en les diferents músiques que els han acompanyat.

La cercavila va cap al parc de la Seu. Propera parada. Ara l'encapçalen els diablons i tabalons de Xàldiga, seguits del bestiari del correfoc i els gegants. Va arribant gent a la baixada de la Seu i els bancs, del parc ja estan plens de gent que espera l'arribada de la cercavila. Comencen les ballades de, Sant Ignasi però les espurnes de foc de després no es faran per l'alt risc d'incendi, igual que l'espectacle de pirotècnia que havia de tancar l'acte.

Vista del ambient al Parc de la Seu Alex Guerrero

S'estrena el ball de la Mulasa, que fins ara no en tenia i mentre la gent encara aplaudeix inicia el seu ball l'Àguila. Fa molt vent al Parc de la Seu i els gegants cancel·len el seu ball. Ara és torn dels castellers que han descarregat un pilar de quatre caminant, un 3 de 6 i un 3 de 6 amb agulla.