L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona ha arrencat la 21a edició amb 110 alumnes de quatre continents del món. Per alguns és la primera vegada que hi participen i, d'altres, com el Biel, de 15 anys, repeteixen l'experiència perquè "és una oportunitat única". Fill de pianistes, el Biel toca el violoncel des dels quatre anys i, aquest dissabte, juntament amb 11 estudiants més, ha participat en un càsting per escollir els músics que tocaran a la Col·legiata de Cardona.

Precisament aquest és un dels objectius de l'AIMS: preparar els alumnes per afrontar aquelles situacions que es podran trobar durant la seva carrera professional. "Els nervis i l'estrès són part de la vida del músic", assegura el director de l'AIMS, Peter Thiemann.

Cada agost, des de fa 21 anys, a Solsona sona música clàssica. Estudiants d'arreu del món venen fins aquí atrets per la que es considera una de les acadèmies més professionals, amb un claustre de primer ordre i un altíssim nivell que fa que només els millors estudiants hi puguin accedir.

Ni la pandèmia va fer que la música no sonés i l'AIMS no s'ha deixat de celebrar, però l'edició d'aquest any ha recuperat el seu format, amb una quarantena d'actuacions a la Catalunya Central i Lleida. Un dels concerts més esperats és el que tindrà lloc l'11 d'agost a la Col·legiata del castell de Cardona. Enguany, la direcció de l'AIMS ha decidit organitzar un càsting entre els alumnes per escollir els qui hi participaran. "Una selecció dels millors entre els millors", reconeix a l'ACN el director del certamen, Peter Thiemann.

Hi ha participat una dotzena d'alumnes, d'entre 15 i 25 anys que, durant 10 minuts, han interpretat part del repertori del concert. És el cas del Marcos Langreo, de Madrid. Minuts després de sortir de la prova, admet que ha patit molts nervis, però considera que "és fonamental sentir-los i aprendre a controlar-los". "Al final això et fa madurar", subratlla.

Precisament aquest és un dels objectius de l'AIMS: oferir formació a l'alumnat perquè estiguin preparats davant de qualsevol repte professional. "Volem que els estudiants pugin a l'escenari amb condicions professionals. Per a un alumne, tenir 10 minuts per guanyar-se el jurat -format per vuit professors- és una situació molt estressant, però la nostra professió és així", subratlla Thiemann.

A l'AIMS hi participen 110 alumnes de quatre continents. Hi ha intèrprets de països com Iran, Israel o Egipte i, per primer cop, no n'hi ha de residents a Rússia i Ucraïna degut al conflicte bèl·lic. El certamen s'allargarà fins el 21 d'agost.