Després d’un període inicial de presentació de les candidatures i d’una selecció de finalistes per part d’un jurat qualificat, els premis Poble de l’Any, patrocinats per Endesa, Tallers Ballús de Toyota, Ajuntament de Manresa, Bonpreu Esclat, Cafès Pont i Chocolates Torras, arriben a la recta final. Els lectors d'El Periódico, Diari de Girona, Regió 7 i Empordà poden escollir els seus pobles favorits a la pàgina web millorpoble.cat. Compten amb una descripció dels mèrits dels participants en les diferents categories del premi: agricultura, cultura, tecnologia i digitalització i marítima. El dia 27 de setembre se celebrarà la gala d’entrega dels premis Poble de l’Any al Teatre Kursaal de Manresa.

Poble Agrícola de l'Any: respecte per la vinya

  • Batea (Terra Alta): als seus carrers, aquest poble pagès d’arquitectura medieval conserva tota l’aroma de la tradició agrícola. És el primer productor de vi de Catalunya, amb més de 20 milions de quilos de raïm, i el productor del 20% dels vins de garnatxa blanca arreu del món. 
  • Peralada (Alt Empordà): situada al cor de l’Empordà, Peralada compta amb una gran superfície de terres llaurades i de ramaderia, les dues activitats importants en aquesta població. A més, forma part de la Ruta del Vi, amb la DO Empordà-Costa Brava.
  • Artés (Bages): els últims anys, Artés ha fet una gran aposta pels productes locals i de proximitat, amb activitats per donar a conèixer els productors de la zona, especialment a la vinya. Amb les seves polítiques, el consistori vol lluitar contra el canvi climàtic i promoure una alimentació sana.

Poble Cultural de l'Any: projecció cultural

  • Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà): aquesta població presumeix de tenir el primer 'booktown' –poble del llibre– d’Espanya. Aprofitant el turisme que visita aquest municipi de la Costa Brava, el consistori ha afavorit l’obertura de set llibreries per posicionar-se com un centre cultural nacional. Així mateix, s’ha revitalitzat el teixit socioeconòmic i cultural del poble. 
  • Arbúcies (la Selva): situada en un paratge de gran bellesa natural, Arbúcies gaudeix d’una vida cultural molt activa durant tot l’any. La seva programació vol posar en valor el potencial cultural de Catalunya i impulsar el talent local. 
  • Sitges (Garraf): posicionada com una destinació turística principal, Sitges presumeix d’una intensa relació amb el món cultural. Compta amb un patrimoni modernista referent, cinc museus, rutes i un ric calendari festiu. 

Poble Tecnològic de l'Any: govern obert

  • Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat): l’era digital ha suposat un repte apassionant per al municipi i ha sigut un catalitzador per avançar cap al creixement sostenible. Gràcies a la seva aposta, l’ajuntament del municipi s’ha convertit en un referent en participació ciutadana, govern obert i ciutat intel·ligent. 
  • Vilablareix (Gironès): des de l’any 2000, Vilablareix treballa per ser un poble connectat. Compta amb una ràdio de referència, xarxa de fibra òptica al municipi, servei de gestió de residus controlat per via digital, i una aplicació mòbil per avisar de qualsevol incident, entre d’altres. 
  • Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre): aquesta població compta amb una instal·lació única d’abast comarcal, CoEbreLab, el Laboratori d’Innovació Social, una nova eina per fomentar sinergies i innovació.

Les inscripcions per a l'entrega de premis (27 de setembre a les 18:30, Teatre Kursal de Manresa) ja estan obertes i disponibles a la pàgina web: https://www.eventosprensaiberica.es/evento/premis-poble-de-lany-2022/