I si Diana Spencer, la princesa de Gal·les, no hagués mort en un tràgic accident de cotxe el 31 d’agost del 1997? Quin aspecte tindria ara Lady Di? Saber-ho és impossible, però imaginar-ho no. Això és el que ha fet un projecte artístic del fotògraf turc Alper Yesiltas, que ha recorregut a un programa d’intel·ligència artificial (IA) per recrear com serien els rostres de grans icones pop ja mortes.

Aquest projecte, titulat ‘Com si res hagués passat’, «reviu» així més d’una desena de celebritats que ens van deixar massa aviat. Entre ells hi ha grans músics com Michael JacksonFreddie MercuryAmy WinehouseJanis JoplinKurt CobainJimmi HendrixElvis Presley i Tupac ‘2pac’ Shakur o John Lennon, entre altres.

Aquest artista també ha intentat imaginar com serien ara actors de la talla de Paul WalkerPhilip Seymour Hoffman, Bruce Lee, River Phoenix i Heath Ledger. Tots els noms que apareixen en aquest projecte artístic van morir en accidents o van ser assassinats.

«Amb el desenvolupament de la tecnologia de la IA, fa temps que m’entusiasma pensar que tot l’imaginable es pot mostrar en la realitat», va explicar a principis del setembre en una publicació del projecte a la web Bored Panda. «Quan vaig començar a trastejar amb la tecnologia, vaig veure el que podia fer i vaig pensar en el que em faria més feliç. Volia tornar a veure algunes de les persones que trobava a faltar i així va sorgir aquest projecte».

Yesiltas va afegir que utilitza diversos programes de ‘software’ per recrear aquestes imatges en un minuciós procés que requereix temps perquè el que veiem sembli una realitat que no ha existit. «El moment que més m’agrada és quan crec que la imatge que tinc davant sembla molt realista, com si l’hagués fet un fotògraf», afegeix.