El Govern ha lliurat aquest dilluns els Premis Nacionals de Comunicació 2022 al Palau de la Generalitat. Han recollit els guardons la periodista Olga Viza, en la categoria de Premi Nacional de Comunicació; el periodista i ex-corresponsal de TV3 a Rússia Manel Alías (ex-aequo amb tots els periodistes, càmeres i professionals de la informació que han cobert la guerra d'Ucraïna per a mitjans catalans), Premi Nacional de Periodisme; i la campanya de la gama alta d'automòbils SEAT, Cupra, Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa. Els guardons s'han reformulat enguany "per adaptar-los a la realitat canviant del sector", i també han suprimit les tradicionals categories per sectors ràdio, televisió, premsa, mitjans digitals.

El Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa és per a la marca Cupra, el seu equip de màrqueting i les agències que hi han treballat. El jurat dels premis en valora “haver estat capaços, en només 4 anys i des de Catalunya, de fer-se un lloc en el sector tan competitiu de l’automoció, lligada amb valors com la sostenibilitat i l’electrificació”.

Tots els premiats en la gala d'aquest dilluns PAU CORTINA/ACN

El president de SEAT i Cupra, Wayne Griffiths, ha reconegut sorpresa per la distinció de la Generalitat i ha apuntat que és un dels primers premis que reben ja no pel seu vehicle si no per la campanya de comunicació. Griffiths s'ha mostrat especialment content del fet que el premi se li atorga "a casa seva, a Barcelona".

El Premi Nacional de Comunicació ha recaigut en la periodista Olga Viza López, en reconeixement de la seva llarga trajectòria de 40 anys de professió en els quals ha estat “un referent per a dones periodistes amb la seva feina en un àmbit especialment masculinitzat com és el periodisme esportiu”, ha remarcat el Govern. Viza va començar la seva carrera a TVE, amb la cobertura de grans esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona, i ha treballat en diversos mitjans, com Antena 3, on va presentar i dirigir els informatius.

Viza ha manifestat que mai s'ha sentit "pionera", ni aleshores ni ara. A finals dels 70, quan va començar "de manera inconscient", eren "novetat", i amb la "joia" de trobar companys homes que la van acollir. D'alguna manera, ha afegit, les generacions que van venir després "ho van tenir més difícil", perquè, per sort, ja eren més. "5 dones, per a un cap d'home en blanc i negre no eren una amenaça, però 50 ja...".

Manel Alías i la guerra d'Ucraïna

El jurat dels premis també ha decidit, per unanimitat, atorgar el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació al periodista berguedà Manel Alías Tort, ex aequo amb tots els periodistes, càmeres i professionals de la informació que han cobert la guerra d’Ucraïna per als mitjans catalans. El jurat n’ha volgut destacar “l’esforç i el repte per garantir el dret a la informació de la ciutadania, i el rigor i respecte a la deontologia professional amb els quals han cobert el conflicte”.

D’Alías, a més, en premien el compromís amb la informació, la perspectiva de gènere i la defensa dels drets humans en les seves cròniques des de la regió del Donbass que han visibilitat històries humanes més enllà de les fonts oficials.

Alías ha dit que és bonic que es reconegui una feina que és "dura" i que d'alguna manera ha desitjat que no hagués de ser necessària. "S'ha de fer, però tan de bo aquesta especialitat puntual de 'corresponsals de guerra' desaparegués, perquè la trobo gairebé de l'Edat Mitjana i malgrat això es va posant d'actualitat", ha reflexionat. Poc amant dels pronòstics periodístics, el periodista no ha defugit la pregunta de l'entrevistadora hi ha vaticinat que la guerra d'Ucraïna, "tal com estan les coses ara mateix", va per llarg.

"Anar més enllà"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat la cerimònia d'entrega dels guardons, que s'ha fet amb un format televisiu des del Saló Sant Jordi, conduïda per la periodista Cristina Solias. Aragonès ha valorat que els Premis Nacionals de Comunicació signifiquen el reconeixement a una tasca periodística i comunicativa "que ajuden a crear referents". "Un país avança quan ets capaç d'anar més enllà dels que t'han precedit", ha seguit Aragonès, però "per això cal reconèixer els que t'han precedit". "Segur que aquest premi a Manel Alías, Cupra i Olga Viza és un estímul que genera referents a partir dels quals continuar", ha reblat.

Canvis

Enguany s’ha decidit remodelar els Premis Nacionals de Comunicació i establir tres úniques categories, per adaptar-los a la realitat canviant del sector. Així, s’eliminen els premis per sectors que s’atorgaven fins ara (ràdio, televisió, premsa, mitjans digitals) i es fusionen en un de sol, de mitjans de comunicació, entenent el caràcter transmèdia de les empreses del sector. La cerimònia d’entrega dels premis tindrà lloc al Palau de la Generalitat el 30 de gener.

Pel que fa al jurat que atorga els Premis Nacionals de Comunicació està presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i l’integren professionals del món de la comunicació i el màrqueting com el degà del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació, Miquel Campmany; la vicedegana del Col·legi de Periodistes, Acords de Govern. 03.01.2023 Pl. de Sant Jaume, 4 . 08002 Barcelona . Tel. 93 4024623 . comunicaciogovern.presidencia@gencat.cat 8 Núria de José; la directora de l’APECC, Helena Solà; els periodistes Carles Cuní i Neus Molina; el president del CAC, Xevi Xirgo; l’experta en comunicació corporativa, Sílvia Alsina, i la professora de comunicació audiovisual, Elena Neira, a més de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja; el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran; la directora general de Difusió, Eva Pomares, i el director general de mitjans de comunicació, Jordi del Río