El Museu de Solsona prepara una exposició sobre els vincles de Picasso amb la cultura popular catalana

La solsonina Claustre Rafart comissaria un projecte que comptarà amb obres d'art i material documental cedit pel Museu Picasso de Barcelona

Claustre Rafart ha comissariat nombroses exposicions sobre l'obra de Picasso

Claustre Rafart ha comissariat nombroses exposicions sobre l'obra de Picasso / ARXIU/MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona participarà en l’Any Picasso amb l’organització de l’exposició Picasso. Territori, costums i tradicions populars catalanes, que veurà la llum molt probablement el 2024. La mostra estarà comissariada per Claustre Rafart, solsonina i experta en la figura de l’artista malagueny que, des d’inicis dels anys 80 i fins que fa cinc mesos es va jubilar, va treballar al Museu Picasso de Barcelona, que prestarà tot un seguit de materials per al projecte.

«L’exposició parlarà de la mirada de Picasso al territori i a la cultura popular catalana», explica Rafart: «el Museu Picasso de seguida va veure la idea amb bons ulls i ens deixarà un conjunt de pintures, dibuixos, obra gràfica, fotografies i materials bibliogràfics que dialogaran amb algunes peces de les col·leccions d’art i etnografia del museu solsoní».

Durant el 2023 es commemora el 50è aniversari de la mort del pintor (8 d’abril del 1973) i els governs d’Espanya i França han impulsat la celebració d’un Any Picasso amb 50 exposicions. Des de Catalunya, també se celebra que fa 60 anys va obrir el museu de Barcelona dedicat a l’artista, i és en aquest context, i amb la voluntat del centre del carrer Montcada de descentralitzar una part de l’activitat, que s’emmarca el projecte que s’està preparant a Solsona.

L'equipament també prepara mostres sobre el Barroc i l'interès de Miró per l'Orant

Abans de l’exposició de Picasso, altres exposicions de gran interès obriran portes al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Durant la primera quinzena de maig i fins al setembre, l’equipament acollirà la mostra 'Contra el barroc', que estarà comissariada per Francesc Miralpeix i Joan Bosch. Tal i com indica Carles Freixes, director del museu solsoní, l’exposició explicarà com la reial ordre de Carles III que implicava la fi del llenguatge barroc no va tenir efecte en el territori de Solsona, ja que es va continuar utilitzant l’estètica que en altres indrets deixava pas al neoclassicisme.

A la tardor, el museu hostatjarà un treball de l’artista Marta Ricart, resident a Llobera, sobre l’interès de Joan Miró per l’Orant de Sant Quirze de Pedret, una peça preromànica que forma part del fons d’art medieval del Diocesà i Comarcal. Es conserven unes fotografies de Miró contemplant la pintura al fresc al museu solsoní.

«La de Picasso serà una de les primeres mostres que es podran veure a la nova sala d’exposicions temporals que s’està construïnt com a part de la remodelació de l’entrada del museu», apunta el director de l’equipament, Carles Freixes. El Diocesà i Comarcal no atesora cap peça del geni malagueny però el vincle amb Rafart, qui recorda que va iniciar l’idil·li amb els museus al de la seva ciutat natal «quan era joveneta», i en el qual hi va col·laborar, ha estat un factor decisiu. «No oblidem que Gósol, on Picasso hi va passar una temporada el 1906, va estar jurídicament vinculat a Solsona», explica l’especialista. De fet, entre ambdues localitats només hi ha una trentena de quilòmetres en línia recta.

Figura clau de l’art del segle XX, Picasso (1881-1973) va arribar a Barcelona el 1895 essent un adolescent i, fins que no es va instal·lar definitivament a París, va viure a la capital catalana i va conèixer altres punts de la geografia del país com Horta de Sant Joan i Gósol. Durant aquests anys va entrar en contacte amb nombroses manifestacions de la tradició cultural i l’exposició se’n farà ressò. A tall d’exemple, Freixes apunta els esgrafiats de la façana de la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears ubicada a la plaça Nova de Barcelona. El 1955, amb motiu de la inauguració del local, Picasso va dissenyar uns dibuixos que l’artista Carl Nesjar va executar, i en un dels plafons s’hi veuen uns gegants, un element molt característic de la cultura popular catalana, al costat d'uns infants que fan voleiar els palmons del Diumenge de Rams.

«Serà una exposició de petit format», avança Rafart, que tindrà la virtut de donar a conèixer aspectes menys coneguts de la biografia picassiana, sovint aclaparada pels tòpics i els llocs comuns. La conversa que s’establirà entre obres de l’artista i altres de les col·leccions pròpies del museu l’exemplifiquen un exvot que mostra un malalt amb la verge, datat a finals del XVIII/inicis del XIX, i un oli de Picasso titulat Paròdia d’exvot, que va pintar a Barcelona cap a 1901. Un segle de diferència separa una manifestació de devoció popular amb el quadre que el jove pintor va crear a tall de sàtira de la creença religiosa, ja que a la tela s’hi veuen uns individus accidentats per un sinistre automobilístic i la figura mariana a l’horitzó.

Per veure l’exposició caldrà anar a Solsona perquè un cop es desmunti no s’instal·larà enlloc més. «La perdurabilitat ens la donarà el catàleg», explica Rafart. La publicació inclourà textos -en català, castellà i anglès- d’especialistes que ajudaran a entendre els vincles de l'artista amb la cultura popular del país. El projecte, en paraules de la comissària, genera «un benefici mutu, perquè el Museu Picasso es descentralitza i Solsona, per la seva part, tindrà presència en la commemoració de l’Any Picasso».

MÉS PICASSO

Claustre Rafart publica un llibre sobre la Barcelona picassiana

L’exposició no és l’únic projecte que Rafart té entre mans. A l’abril és prevista la publicació del llibre Picasso Barcelona. Una cartografia (Museu Picasso, Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona i Editorial Tenov). La solsonina, que el 2007 va treure Els paisatges de la Barcelona de Picasso (Meteora), explica que l’obra «està formada per entrades geogràfiques, cadascuna de les quals és una petita història, i el conjunt fa la gran història de Picasso a Barcelona i de Barcelona amb Picasso». El llibre mostra des dels indrets picassians habituals fins altres que són «més desconeguts» espais que «ens parlen de la vida quotidiana de l’artista i que ens porten a altres barris». El llibre serà il·lustrat amb obres, fotos i documents i tindrà un mapa extraïble.

El Reina Sofia tractarà el valor de l'estada de l'artista a Gósol

Gósol també serà present en l’Any Picasso mitjançant l’exposició Picasso 1906. La gran transformación, que es podrà veure del 14 de novembre al 4 de març del 2024 al Reina Sofia de Madrid comissariada per Eugenio Carmona. La mostra tractarà sobre l’interès que el 1906 va mostrar Picasso pel cos i la seva construcció des d’una perspectiva contemporània i la importància que, en aquest sentit, va tenir l’estada de tres mesos que va fer en el petit poble prepirinenc. D’altra banda, Gósol també és un dels escenaris que apareixen en l’exposició i el llibre de fotografies, previstos pel juny, que va fer Bernard Plossu visitants els paratges catalans de Picasso.