La història que escup el fang

La història que escup el fang

La història que escup el fang / PEP CORRAL VILELLA. BARCELONa

Pep Corral Vilella. Barcelona

El passat d’una ciutat no l’expliquen només els monuments i els noms dels carrers. Lluny d’això, molts cops són els objectes més insignificants i atzarosos els que retraten com era la vida dels nostres avantpassats i, alhora, ens destapen més d’una sorpresa.

La vida diària al Tàmesi està condicionada per les marees. Uns cicles naturals que, constantment, fan pujar i baixar el nivell d’aigua al riu i, conseqüentment, cobreixen i descobreixen la seva llera. Uns espais de terra que, al seu pas pel centre de Londres, s’han erigit en una autèntica cova dels tresors pels mudlarkers, persones que rebusquen entre el fang objectes perduts a les aigües fluvials.

Mudlarking és un extens dietari de l’autora en què repassa algunes de les troballes més curioses en els anys que fa que s’aboca a aquest passatemps, i reflexiona sobre els límits i les contradiccions de la pràctica quan s’enfanga –valgui la redundància– en l’especulació i l’avarícia. Entremig, Maiklem desgrana, tram a tram, milers de sucoses i petites històries quotidianes sorgides d’elements com trossos de ceràmica, sabates infantils o les preuades peces d’impremta d’una tipografia única llançada al riu en un atac de gelosia del seu creador. Un cabal de curiositats ric i variat com els secrets amagats al llot.