Mor l’escriptor xilè Jorge Edwards, Premi Cervantes i Premi Nacional de Literatura

L'escriptor xilè, Jorge Edwards

L'escriptor xilè, Jorge Edwards

EP

L’escriptor xilè Jorge Edwards ha mort aquest divendres als 91 anys a Madrid, segons informació de mitjans xilens confirmada pel fill de l’autor.  Edwards (Santiago de Xile, 1931), un dels escriptors més rellevants en llengua espanyola, va ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura el 1994 i el Premi Cervantes el 1999.

 Va ser autor de contes, novel·les, assajos i memòries, a més de columnista en diaris de tot el món. Entre les seves novel·les destaquen ‘El peso de la noche’, ‘Los convidados de piedra’, ‘El museo de cera’, ‘El anfitrión’, ‘El origen del mundo’, ‘El Sueño de la Historia’ i ‘El inútil de la familia’.

 Les seves memòries ‘Persona non grata’ (1973), primera crítica d’un intel·lectual llatinoamericà al règim cubà, és avui un clàssic en el seu gènere. En la biografia ‘Adiós, Poeta’, Premi Comillas d’Història, Biografia i Memòries 1990, va traçar un retrat personal i sorprenent de la figura de Pablo Neruda.

 Les seves obres han sigut traduïdes a nombrosos idiomes, i ha rebut les més prestigioses distincions, tant per la seva carrera literària com per la seva trajectòria diplomàtica, sempre compromesa amb la democràcia, la llibertat i els drets humans.

 Després de ‘La muerte de Montaigne’ (2011), Edwards va publicar el primer volum de les seves memòries, ‘Los círculos morados’ (2013).