El Museu de Montserrat (MDM) torna a obrir les seves portes, un cop acabades les obres de renovació de la climatització de totes les sales de l’exposició permanent. Paral·lelament, durant els dos mesos i mig en què ha estat tancat també s’han portat a terme millores per adequar els nous espais de sota la plaça de Santa Maria per a la futura ampliació del propi museu. L’horari de visita és l’habitual per aquesta època de l’any: de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 3/4 de 6 de la tarda.

Des de dissabte ja es poden tornar a veure les diferents col·leccions de què consta: l’arqueologia de l’orient bíblic –amb el fons que va adquirir el P. Bonaventura Ubach a començaments del segle XX durant els seus viatges per Terra Santa, Egipte, Síria i Iraq amb la finalitat d’il·lustrar la Bíblia-, l’orfebreria, la pintura antiga, la pintura i l’escultura modernes –que inclouen una representació de l’impressionisme francès únic a casa nostra, a més d’obres de Rusiñol, Casas, dels germans Vayreda i l’escola d’Olot, entre molts d’altres-, les icones bizantives i eslaves de l’exposició Phos Hilaron, i la secció Nigra Sum, que conté la iconografia de la Mare de Déu de Montserrat.

Com a novetats a la col·lecció permanent: es torna a exposar l’obra de Fortuny El venedor de tapissos, s’ha incorporat un quadre d’un sensacional Tigre de Ramon Martí Alsina, dues taules romàniques del Retaule de Sant Blai, així com una Mare de Déu romànica restaurada recentment. A l’entrada, una escultura de Ricard Vaccaro dóna la benvinguda als visitants.

El museu

El Museu de Montserrat, que va ser declarat d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, l’any 2006, està considerat com un dels referents museístics nacionals. Rep anualment més de 100 mil visitants. El museu del monestir incrementa els seus fons, que arriben a prop de 4 mil objectes, amb constants donacions de particulars i entitats privades.