UManresa se suma al centenari de l'Any Vallverdú amb un acte que reunirà l'escriptor lleidatà i Miquel Desclot

Durant l'acte commemoratiu, Josep Vallverdú lliurarà el seu darrer llibre "El vuitè nan" al Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy

Llibres de Josep Vallverdú del fons Josep Maria Aloy

Llibres de Josep Vallverdú del fons Josep Maria Aloy / FUB - UManresa

Redacció

El Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy d'UManresa se sumarà el proper 10 de maig als actes del centenari de l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú. Ho farà amb una activitat oberta a tothom que comptarà amb la presència de l'autor i també de Miquel Desclot, poeta, narrador i dramaturg. La commemoració es dividirà en dues activitats. A les cinc, Vallverdú farà donació del seu darrer llibre El vuitè nan, al Centre de Documentació. Aquest acte comptarà amb la intervenció de la degana de la Facultat de Ciències Socials, Sílvia Mas, i de Marta Luna, escriptora i pedagoga, que farà una glossa d'aquesta darrera novel·la. La segona part de l'acte, que es farà a les sis de la tarda, tindrà lloc a la sala d'actes de l'edifici FUB1 i consistirà en una conversa entre Vallverdú i Desclot sobre la importància de la poesia a l'escola i, més concretament, com treballar el Bestiolari de l'autor lleidatà a les aules. 

Josep Maria Aloy i Josep Vallverdú

Aquesta serà la primera visita de Josep Vallverdú al Centre de Documentació que duu el nom de Josep Maria AloyInaugurat l'estiu passat, aquest centre aglutina el fons de literatura infantil i juvenil en llengua catalana més important del país. Aquest fons està format pels 8.000 llibres que va recollir Aloy (Manresa, 1948-2020) al llarg de la seva vida. Dins de la col·lecció hi ha una part de l'obra de Josep Vallverdú, de qui Aloy en va ser el curador i biògraf. De fet, el Fons Vallverdú que formava part de la biblioteca personal de Josep Maria Aloy ha estat cedit a la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida. La família i una comissió que s'ha encarregat de gestionar el seu llegat va creure que aquestes dues cessions a dues universitats serien una bona manera de contribuir a donar continuïtat a la tasca de divulgació i promoció de la literatura infantil i juvenil que va fer Aloy al llarg de la seva vida. 

Actes per continuar el treball de Josep Maria Aloy

En aquests moments, la Universitat continua treballant en la tasca de catalogar els 8.000 llibres i la documentació del llegat d'Aloy. Mentrestant, una comissió ha començat a treballar en l'organització d'esdeveniments que recullin el testimoni d'aquest crític i divulgador manresà especialitzat en literatura infantil i juvenil. És en el marc d'aquest objectiu que l'Espai Aloy ha començat a ser l'escenari de tallers i d'activitats formatives adreçades a docents, així com d'actes oberts al públic en general per promoure la lectura i la dignificació de la literatura infantil i juvenil en català. L'acte del centenari de Vallverdú és un exemple del tipus d'activitats que s'hi organitzen, així com ho van ser l'acte que van protagonitzar les estudiants del grau en Mestre d'Educació Infantil amb motiu del Dia de la Poesia o la presentació del llibre de la docent col·laboradora dels estudis, Cristina Correro, titulat La poesia a les primeres edats

Sobre UManresa

UManresa és el campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya especialitzat en tres àrees de coneixement: Ciències de la Salut, Educació i Empresa. Imparteix formació superior (graus universitaris, Cicles Formatius de Grau Superior i màsters i postgraus). La seva oferta es completa amb formació continuada de curta durada i també amb la del Servei d'Idiomes. Compta amb altres serveis complementaris estretament vinculats a les seves àrees d'especialització: la Clínica Universitària, el Lab 0_6 (laboratori de ciència per a infants), CISARC, el Centre d'Innovació en Simulació, l'escola bressol Upetita i el Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy.