Mor Andy Rourke, el baixista de The Smiths, als 59 anys

El músic, bàsic en el característic so del grup, va patir una greu addicció i ha mort de càncer de pàncrees

Andy Rourke, el baixista de The Smiths, en una imatge d'arxiu

Andy Rourke, el baixista de The Smiths, en una imatge d'arxiu / MIKE COPPOLA

EFE

El músic Andy Rourke, baixista del grup britànic de rock The Smiths, considerada una de les més importants i influents dels anys vuitantes, ha mort als 59 anys després d’una «llarga malaltia per càncer pancreàtic», segons ha anunciat aquest divendres el seu excompany de grup, el guitarrista Johnny Marr.

En el seu tuit, l’artista ha afegit que «Andy serà recordat com una ànima amable i bonica per aquells que el vam conèixer i com un músic molt dotat pels aficionats a la música».

«Sol·licitem privacitat en aquests moments tristos», ha afegit l’artista.

Amb The Smiths, Rourke va participar en els quatre discs del grup, considerats entre els millors del pop-rock dels anys vuitantes, i en cançons icòniques com ‘This charming man’ i ‘There is a light that never goes out’. La seva característica manera de tocar va ser un component essencial del llenguatge sonor inconfusible dels Smiths. Quan la banda es va dissoldre per problemes interns va participar en discos en solitari del cantant, Morrissey, i també va exercir com a músic per a diverses bandes, entre elles els Pretenders.

Rourke va ser perseguit durant vint anys per la seva addicció a l'heroïna, que va afectar molt la seva carrera i va fer que arrossegués durant la major part de la seva vida greus problemes econòmics, malgrat l'èxit de la banda. Es remarcable que, fart dels problemes que la seva addicció generava en la vida del grup, i en una demostració del seu caràcter colèric, Morrissey el va acomiadar deixant una nota al parabrises del seu cotxe on deia que ja no era membre del grup. Un acord posterior va fer que l'expulsió quedés sense efecte en poques setmanes. Aquesta nota, va explicar Rourke, la conserva la seva exdona.

El baixista també va ser part de la banda Freebass juntament amb altres grans músics com Peter Hook (de New Order) i Mani (de Stone Roses) i va gravar amb Sinead O’Connor, Ian Brown i en el grup DARK, juntament amb la vocalista dels The Cranberries, Dolores O’Riordan.