La poeta puig-reigenca Montserrat Butxaca presenta el premiat "Presagis" a la Papasseit

L'autora conversarà aquest dijous amb Joan Villaplana sobre els temes centrals d'una obra guardonada amb el Premi Mallorca

Montserrat Butxaca

Montserrat Butxaca / Arxiu particular

Redacció

La poeta puig-reigenca Montserrat Butxaca (1962) presentarà aquest dijous a la Llibreria Papasseit de Manresa (carrer Barcelona, 25) Presagis, el recull guanyador del Premi Mallorca de Poesia. Ho farà a les 7 de la tarda amb un diàleg amb Joan Villaplana, artista i investigador en l'àmbit de les humanitats. L'acte s'emmarca en el cicle vespres literaris i serà, com sempre, d'entrada gratuïta i oberta a tothom.

La conversa entre Butxaca i Villaplana versarà sobre com el pensament poètic, la capacitat visionària i l'art tenen la capacitat de tractar qüestions humanes fonamentals com l'existència, a mort i l'espiritualitat a través de l'acte creatiu -l'escriptura i la paraula, en aquest cas- temes centrals del poemari de la berguedana. Presagis, el seu darrer poemari, va ser guardonat amb el Premi Mallorca de Creació Literària 2022 en la modalitat de poesia. El jurat en va valorar especialment "el joc de construcció de les paraules i la bona elaboració de les imatges". Com descriu Laura Gimeno Pahissa al pròleg, "per a tots aquells que coneixeu l'obra de la Montserrat Butxaca, aquesta col·lecció us permetrà endinsar-vos més profundament no només en la seva evolució artística sinó també la dona darrere la creadora, ja que aquest és un dels seus volums més personals. Per als que teniu el privilegi de descobrir-la per primera vegada, cal advertir-vos que esteu a punt d'aventurar-vos en un món de pura passió, força i duresa però també d'una gran bellesa, d'una profunda humanitat (i veritat) amagada en uns versos sovint ferotges".

Butxaca és una poeta amb deu poemaris publicats, com Dunes de safrà, Versos de sal, Jardins d'hivern o Amfíbia. També ha participat en publicacions col·lectives i alguns dels seus poemes han estat muscats per Jordi Vilaprinyó, M. Rosa Ribas Monné o Teresa Borràs. Ha obtingut premis literaris com Pare Colom, Jordi Pàmies, Bernat Vidal i Tomàs, Ramon Comas i Maduell, Jacint Verdaguer, Betúlia (Memorial Carme Guasch) i el que presenta a la Papasseit.