L'actor Hovik Keuchkerian ha guanyat aquest dissabte a la nit la Concha de Plata del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià com a millor actor de repartiment pel seu paper a 'Un Amor', una pel·lícula de la catalana Isabel Coixet. La Concha d'Or a millor film ha estat per a 'O Corno', de Jaione Camborda, mentre que 'La sociedad de la nieve', del també català Juan Antonio Bayona, s'ha endut el Premi del Públic. Bayona ha anunciat en recollir-lo que els diners del guardó seran per a l'entitat benèfica Biblioteca Nuestros Hijos, de l'Uruguai.

La gala de clausura del Festival de Sant Sebastià ha premiat Keuchkerian pel seu rol d'actor de repartiment a 'Un Amor'. Aquesta producció s'ha emportat aquest mateix dissabte el premi Feroz Zinemaldia 2023, atorgat pels membres de l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya (AICE) en el marc del certamen. La pel·lícula explora les contradiccions del desig femení i està protagonitzada per Laia Costa.

El gran premi, la Concha d'Or, ha recaigut en 'O Corno', que narra, en gallec i portuguès, la història d'una dona que assisteix a parts i que es veu obligada a fugir de l'illa on viu. És una producció espanyola, portuguesa i belga ambientada a la frontera galaicoportuguesa de principis de la dècada de 1970.

Abans de la cerimònia ja s'ha conegut que Bayona s'emportaria el Premi del Públic per 'La sociedad de la nieve', que reviu el tràgic accident d'avió als Andes de l'any 1972, en què un equip de rugby uruguaià es va trobar atrapat a la serralada en extremes condicions meteorològiques durant més de dos mesos fins que els supervivents van ser rescatats. És un cas conegut perquè les víctimes van recórrer al canibalisme per subsistir.

En recollir el guardó, el cineasta barceloní ha celebrat rebre per primera vegada un guardó del públic i ha explicat que la dotació econòmica que l'acompanya serà per a la fundació creada per un grup de mares que van perdre els seus fills a l'accident dels Andes: Biblioteca Nuestros Hijos. L'entitat acosta joves desafavorits a la lectura i a la cultura, ha detallat.

El jurat de Sant Sebastià també ha reconegut les directores taiwaneses Peng Tzu-Hui i Wang Ping-Wen per 'Chun Xing', traduïda al festival com a 'Un viaje en primavera', mentre que el guardó a millor interpretació protagonista ha estat compartit entre el japonès Tatsuya Fuji pel seu paper a 'Great Absence' i l'argentí Marcelo Subiotto, per 'Puan'. Precisament 'Puan ha estat una de les grans premiades aquesta nit ja que també s'ha emportat el reconeixement al millor guió.

El Premi Especial del Jurat ha recaigut en la producció nòrdica 'Kalak', d'Isabella Eklöf, que també ha vist com la sueca Nadim Carlsen ha estat premiada per la seva feina en l'apartat de millor fotografia.